Banancheesecake, frusen

Banan och choklad är en klassisk kombination. I en frusen cheesecake med gräddig smak passar den utmärkt!

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

  • 8 digestivekex
  • 50 g smör
  • 1 msk kakao
  • 1 msk sirap
  • 3 mogna bananer
  • 3 ägg
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 1/2 dl socker (gärna råsocker)
  • 400 g färskost
  • 2 msk kakao
  • 50 g mörk choklad

Gör så här:

Välj en form med löstagbar kant 24-28 cm i diameter.

Smält smöret och låt det svalna något.

Krossa kexen och blanda med smöret, sirapen och en matsked kakao. Tryck i botten på formen.

Använd fyra bunkar eller skålar till fyllningen.

Mosa bananerna i en skål tillsammans med färskosten. Riv spån av chokladen med potatisskalare och blanda ner hälften av den i färskosten.

Knäck äggen och separera vitor och gulor i olika bunkar.

Vispa först äggvitan tills den är fast.

Vispa grädden i en annan bunke.

Vispa samman äggulan med sockret.

Blanda nu samman de olika ingredienserna: Blanda äggulor och socker med banan och färskost. Rör sedan försiktigt ner grädden och till sist äggvitan som ska blandas så lite som möjligt för att inte luften ska försvinna från smeten.

Sikta kakaon över smeten med en sil och rör några tag med en slev eller visp så att kakaon blandas lite men inte helt med smeten. Kakan ska vara lätt marmorerad.

Häll smeten i formen och ställ kakan att frysa några timmar, helst över natten.

Tag fram kakan 30-60 minuter före servering och låt den tina något i kylskåp. Dekorera kakan med resten av den rivna chokladen och eventuellt bananskivor.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Fruktfest

Äppel, päppel... paj!

Den första äppelpajen ger försmak på en lång, god höst. Vi börjar med efterrätten!

smulpaj.se

Mos och marmelad på äpple

Fyll hyllorna med äpplen!

Vi tycker om att fylla förråden inför vintern! Med så många äppelträd i landet finns det många goda skäl att koka mos och marmelad.

kokasylt.se


Vegetariska grytor och soppor

Vinterns sista långkok

Vintern vill visst stanna lite till, men vi passar på att värma oss med en rejäl, rykande böngryta med kokosmjölk!

Soppor och grytor kan förstås ätas året om men vintertid smakar de nog allra bäst. Långkokning tar fram och gifter samman smaker och ger mer tid över till annat i köket. Enkla ingredienser ger mycket tillbaka, det vet alla som ätit en bra linssoppa. Heta grytor med kryddighet som indisk blomkålsgryta värmer ännu bättre! Passa på att variera riset med klimatsmart matvete eller bulgur till en vegetarisk vintermåltid i väntan på våren.

 veganrecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...