Blåbärscheesecake, frusen

Två riktigt bra smaker som passar perfekt med den sötsalta färskosten - blåbär och vanilj. En vackert lila kaka som går att göra såväl på färska som frusna bär.

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

  • 8 digestivekex
  • 50 g smör
  • 3 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 400 g färskost
  • 2 dl strösocker
  • 3 tsk vaniljsocker eller 1/2 tsk rent vaniljpulver*
  • 225 g blåbär (ca 3 dl) + eventuellt blåbär till dekoration

Gör så här:

Smält smöret och krossa kexen grovt. Blanda samman och tryck ut i botten på en pajform, 24-28 cm i diameter. Välj gärna en form med löstagbar kant så slipper du servera kakan i formen.

Mosa blåbären tillsammans med socker, vanilj och färskost.

Knäck äggen och separera vitor från gulor.

Vispa ner äggulorna med färskosten, sockret och blåbären.

Vispa vitorna till hårt skum.

Vispa grädden för sig i en bunke.

Blanda nu försiktigt ner grädden i färskostblandningen.

Rör ner vitorna försiktigt så inte luften går ur smeten.

Häll smeten i formen och ställ i frysen över natten. Om du vill kan du dekorera ytan på kakan med blåbär innan den ställs i frysen men det går också fint att göra det vid serveringen.

Tag fram kakan 45-60 minuter innan den ska serveras och låt tina något i kylskåp innan den serveras.

* Vaniljpulver är ren vaniljstång som malt till pulver. Det är alltså utan socker och mycket kraftigare i smaken än vaniljsocker. Säljs i vissa matbutiker.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Malin
11 september 2015

Otroligt populär och god cheesecake! Lätt att göra :) Ett tips är att spara lite saft från blåbären och droppa på sist när smeten är hälld i formen, dra sedan snabbt med en sked några cirklar i smeten så får kakan en jättefin swirl genom sig.

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Love
4 april 2015

Första Cheesecaken jag har gjort! Och den smakade underbart<3

Kommentar av Sanna
7 september 2012

Hej om man har ett recept med Gelatinblad men äter inget som har med gelatin. Vad kan man ersätta det med men ändå få en lika bra Cheesecake?

Redaktionens kommentar
Agar-agar eller Vegegel går ofta bra.
Svar av Namn/signatur
29 oktober 2012

Gelesocker är ett annat alternativ

Kommentar av Cheesefreak
21 juni 2012

Andra gången jag gör en frozen cheesecake efter detta receptet + skivade jordgubbar som garnering. Går åt som smör vid servering, supergott!

Kommentar av Chritstel
1 juni 2012

Ska man förgrädda kexen och smöret i ugnen?

Redaktionens kommentar
Nej, det ska inte gräddas.
Kommentar av LOLA
28 februari 2012

Vilken ost menar du med Färskost? som feladelphia tex?

Redaktionens kommentar
Ja, till exempel philadelphiaost eller motsvarande naturell färskost.
Svar av Namn/signatur
11 mars 2012

Tack, ska prova det :)

Kommentar av Gertie
12 juni 2011

Så enkelt recept och så otrologt god cheesecake! Det är första gången jag gör frozen cheesecake och det blev jättebra!

Kommentar av Elsa
3 juni 2011

Kan de frusna cheesecakes vara längre än en natt i frysen? Skulle vilja baka en vecka i förväg. Såg svaret tidigare om att det kan bli lite sprucket bara, men undrar om det gäller alla cheesecakes?

Tack!

Svar av Hellen
6 juni 2011

Jag har haft frusna cheesecakes i över en vecka i frysen utan problem, smakade lika gott så det ska nog gå bra! Har dock inte prövat med just detta recept...

Kommentar av osignerat
25 maj 2011

god god Många tack

Kommentar av Roselover
25 maj 2011

Ser underbart ut!

Äldre kommentarer

|  1  | 2 |

Blåbärspaj

Honung lyfter blåbärspajen!

Sommarens första blåbärspaj smakar alltid fantastiskt. Prova ett nytt recept på blåbärspaj med honung!

Blåbären är mogna och vi plockar massor. De blåa bären passar till mycket gott, allt från att strö på gröten till smulpaj. Får du mycket bär i korgen kan du koka blåbärssylt. Prova gärna en variant på blåbärssylt med vanilj eller blåbärssylt med kanel som passar till desserter och glass.
I paj gör sig blåbär perfekt. De är lagom söta och innehåller ofta inte så mycket vatten att pajdegen blir blöt och mjuk. Prova klassisk blåbärspaj eller gör en paj med vaniljsmak.
Nu när säsongens honung brukar finnas att köpa kan du prova ett nytt recept på blåbärspaj med honung. Honungen lyfter blåbärssmaken fint och du får en riktigt god sommarpaj!
Lycka till i bärskogen!

 bärrecept.se

Gott till utflykten!

Sportlovsdags

Nu är det dags för sportlov! Den som rör på sig behöver fylla på med energi, varför inte med hembakade bars laddade med solrosfrön, russin och kokos?

utflyktsmat.se

Mors dag

Mors dag

Fira mor med hembakat! Varför inte en lättbakad rabarbertårta med vanilj?

bakatårta.se


Lasagne

Lasagne bolognese

Klassiker vinner i längden. Ingenting slår en lasagne bolognese.

Pasta i ugn är perfekt festmat för många gäster. Och många gånger är den enkla det allra bästa. Gör en klassisk lasagne bolognese och lägg lite extra tid på såsen. En bra köttfärssås, kokad på låg värme med kryddor, grönsaker och lite rökt fläsk lyfter lasagnen till helt nya höjder.
Vegetariskt? Välj den snart lika klassiska varianten, lasagne med fetaost. Krämig, smakrik med grönsaker och med den varma fetaosten som sätter rätt fart på smakerna.
Vill du trots det variera är utbudet rikligt. Allt från höstlasagne gjord på lammfärs till en läcker lasagne med färskost och svamp
Kort sagt: En riktigt god lasagne är svårslagen!

 lasagne.nu


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Lätt lamm

Lammrostbiff med potatis. Att laga lamm i ugn är klassisk festmat. Dessutom riktigt, riktigt bra festmat!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...