Blåbärscheesecake, frusen

Två riktigt bra smaker som passar perfekt med den sötsalta färskosten - blåbär och vanilj. En vackert lila kaka som går att göra såväl på färska som frusna bär.

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

  • 8 digestivekex
  • 50 g smör
  • 3 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 400 g färskost
  • 2 dl strösocker
  • 3 tsk vaniljsocker eller 1/2 tsk rent vaniljpulver*
  • 225 g blåbär (ca 3 dl) + eventuellt blåbär till dekoration

Gör så här:

Smält smöret och krossa kexen grovt. Blanda samman och tryck ut i botten på en pajform, 24-28 cm i diameter. Välj gärna en form med löstagbar kant så slipper du servera kakan i formen.

Mosa blåbären tillsammans med socker, vanilj och färskost.

Knäck äggen och separera vitor från gulor.

Vispa ner äggulorna med färskosten, sockret och blåbären.

Vispa vitorna till hårt skum.

Vispa grädden för sig i en bunke.

Blanda nu försiktigt ner grädden i färskostblandningen.

Rör ner vitorna försiktigt så inte luften går ur smeten.

Häll smeten i formen och ställ i frysen över natten. Om du vill kan du dekorera ytan på kakan med blåbär innan den ställs i frysen men det går också fint att göra det vid serveringen.

Tag fram kakan 45-60 minuter innan den ska serveras och låt tina något i kylskåp innan den serveras.

* Vaniljpulver är ren vaniljstång som malt till pulver. Det är alltså utan socker och mycket kraftigare i smaken än vaniljsocker. Säljs i vissa matbutiker.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Malin
11 september 2015

Otroligt populär och god cheesecake! Lätt att göra :) Ett tips är att spara lite saft från blåbären och droppa på sist när smeten är hälld i formen, dra sedan snabbt med en sked några cirklar i smeten så får kakan en jättefin swirl genom sig.

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Love
4 april 2015

Första Cheesecaken jag har gjort! Och den smakade underbart<3

Kommentar av Sanna
7 september 2012

Hej om man har ett recept med Gelatinblad men äter inget som har med gelatin. Vad kan man ersätta det med men ändå få en lika bra Cheesecake?

Redaktionens kommentar
Agar-agar eller Vegegel går ofta bra.
Svar av Namn/signatur
29 oktober 2012

Gelesocker är ett annat alternativ

Kommentar av Cheesefreak
21 juni 2012

Andra gången jag gör en frozen cheesecake efter detta receptet + skivade jordgubbar som garnering. Går åt som smör vid servering, supergott!

Kommentar av Chritstel
1 juni 2012

Ska man förgrädda kexen och smöret i ugnen?

Redaktionens kommentar
Nej, det ska inte gräddas.
Kommentar av LOLA
28 februari 2012

Vilken ost menar du med Färskost? som feladelphia tex?

Redaktionens kommentar
Ja, till exempel philadelphiaost eller motsvarande naturell färskost.
Svar av Namn/signatur
11 mars 2012

Tack, ska prova det :)

Kommentar av Gertie
12 juni 2011

Så enkelt recept och så otrologt god cheesecake! Det är första gången jag gör frozen cheesecake och det blev jättebra!

Kommentar av Elsa
3 juni 2011

Kan de frusna cheesecakes vara längre än en natt i frysen? Skulle vilja baka en vecka i förväg. Såg svaret tidigare om att det kan bli lite sprucket bara, men undrar om det gäller alla cheesecakes?

Tack!

Svar av Hellen
6 juni 2011

Jag har haft frusna cheesecakes i över en vecka i frysen utan problem, smakade lika gott så det ska nog gå bra! Har dock inte prövat med just detta recept...

Kommentar av osignerat
25 maj 2011

god god Många tack

Kommentar av Roselover
25 maj 2011

Ser underbart ut!

Äldre kommentarer

|  1  | 2 |

Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Scones

Baka scones på höstkanten

Dags att dra täcket över huvudet och sova fram till april? Nej! Stig upp och baka grova scones istället!

scones.se

Kladdkakor

Nya kladdiga kakor

Kladdkaka är mångas favoritkaka. På kladdkakor.se finns alltid recepten du behöver. Bara att slå på ugnen!

kladdkakor.se


Brödrecept

Pitabröd

Jaga bort höstrusket och locka fram helgkänslan med hembakade pitabröd!

Vem behöver inte lite extra värme när det snöblandade regnet piskar mot rutan? Baka en omgång goda, hembakade pitabröd och gör en läcker middag!

Pitabröden är lätta att lyckas med och det är alltid lika kul att se hur det "blåser upp sig" i ugnen!

Fyll med din favoritfyllning. Grönsaker, sallader, köttfärs, ostar, oliver, bönor och vitlöksås... Kanske auberginedipp eller kikärtor? Som alltid är det bara fantasin som är gränsen. Gränslöst god helg önskar pepparochsalt!

 hembakatbrod.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...