Cheesecake med lemoncurd

En kall cheesecake täckt med hemlagad lemoncurd! Denna kaka ska inte bakas i ugn. Servera lättfryst, som den är eller tillsammans med lättvispad grädde.

Du behöver:

Botten

  • 180 g (12st) digestivekex eller Mariekex
  • 75 g smält smör

Fyllning

  • 250g färskost, naturell smak (typ philadelfiaost)
  • 1 dl mörkt muscovadoråsocker*
  • 1 tsk vaniljpulver.
  • 1 tsk rivet citronskal
  • 2 dl vispgrädde

Lemoncurd

  • 2 små citroner
  • 2 ägg
  • 4 dl florsocker
  • 75 g smör

 

Gör så här:

Smöra formen lätt.

Mixa kexen tillsammans med det smälta smöret.

Tryck ut smeten i botten på en vanlig pajform eller en form med löstagbar kant. Ställ svalt.

 

Gör lemoncurden:

Tvätta citronerna och riv det yttersta skalet fint. (Spara en tesked av raspet till fyllningen.)

Pressa ut 1 deciliter saft ur citronerna.

Vispa samman alla ingredienserna till krämen utom smöret och sjud sakta under omrörning tills den tjocknat. Smält ner smöret i blandningen och ta från värmen. Kyl krämen något och låt stå svalt (gärna i vattenbad).

 

Fyllning:

Vispa samman grädden och sockret. Det ska vara lättvispat men inte rinnigt. Vispa i osten, citronskalet och vaniljsockret och kör slätt.

 

Lägg lite av lemoncurden i formen och bred ut över kex-botten. Låt stå svalt en stund.

Slå ost-fyllningen i formen och kyl i frys tills kakan stelnat helt.

 

Bred ut lemoncurd över den färdiga kakan och frys tills den stelnat.

Ta fram kakan 10-15 minuter innan den ska serveras och låt den tina lite i kylskåp.

Dekorera eventuellt med syltad frukt och florsocker.

 


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Anna K
24 juni 2014

Min brorsdotter bjöd på denna med skivade jordgubbar på. Så himla gott. Ska göra den när vi får gäster i helgen

Kommentar av Bella
14 januari 2014

Jag brukar ta citronkesella istället för Philadelphia, blir mycket mer citronsmak och supergott.

Det här är det enda cheesecakereceptet jag provat som ger så pass mycket och fluffig smet, den går ju i princip att äta direkt om man vill ;)

Jag hade tänkt använda bara smeten (fast utan citronkesellan) till cheesecake i glas, men vill hellre ha bärsmak. Skulle man kunna blanda i tinade frysta bär (mixade eller krossade) i smeten när man vispar? Funderar på om smeten kanske blir för lös då?

Tanken är att förbereda någon timme innan kalaset börjar, då jag inte vill frysa smeten helt.

Kommentar av Malin
24 april 2013

Hur länge ska den stå i frysen innan man kan servera kakan? Ska den vara helfryst? och isåfall, hur länge ska den då tina innan servering.

Tacksam för snabbt svar:)

Svar av emma
27 april 2013

Ska nog stå några timmar iallafall, känn så att lemoncurden är hyfsat fryst uppepå, gör ingenting om den är lite lös. ta fram 10-15 min innan servering!

Kommentar av Mange
11 april 2013

Ny favorit - jättegod!

Kommentar av osignerat
8 mars 2013

Kan man använda passionsfrukt istället för citronen?

Kommentar av Tuva
26 februari 2013

Ska man ha lite lemon curd på kex botten innan man häller i fyllningen????

Svar av e
27 april 2013

bara lite grann av den! låt stelna innan du häller i fyllnigen. resten av lemoncurden har du ju uppepå sen när fyllningen stelnat :)

Kommentar av Nina
10 oktober 2012

För hur många personer är deta receptet?

Redaktionens kommentar
8-10
Kommentar av daniella
15 augusti 2012

Det var ett ganska svårt recept jag är 12 år! Men det löser väl sig med en kompis! jag ska ha kalas snart elr imorron :o

Svar av Ammie
15 augusti 2012

Allt kanske inte är svårt men ta hjälp! Grattis =)

Kommentar av Annika
13 juni 2012

Om man inte äter upp hela kakan direkt, kan man då ställa in den i frysen IGEN? Om inte, hur länge håller den i kylen?

Redaktionens kommentar
Ja, om du inte låter den tina. Skär hellre upp kakan direkt när den kommer ur frysen, och stoppa tillbaka det du inte äter upp!
Kommentar av Sanne
23 mars 2012

Dekorera med hackad mörk choklad är ett tips!

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | Nästa »


Kantareller

Sommarsvamp till pasta, pytt och sallad!

Att hitta sommarens första kantareller är ett magiskt ögonblick. Njut dem nystekta på en toast eller förvandla dem till en enkel sommarsallad.

Snart fylls skogarna på nytt med svamp, men nu är gul kantarell fortfarande en riktig lyx som dyker upp i gräset runt stigar och skogsvägar.
De första fynden vi bärgar, försiktigt plockade i solhatten, smörsteker vi alltid och lägger på en skiva rostat surdegsbröd. Kanske lite flingsalt och svartpeppar att strö över. Så enkelt men otroligt gott!
Ganska snart vill vi ha omväxling och gör en gräddig kantarellstuvning som gör sig på både bröd, som täcke på nöt– eller lammkött i ugn eller som tillbehör till vilt.
Kantareller passar också fint i lätta, somriga rätter. En pytt med kantareller lockar fram smakerna hos alla ingredienser och en snabb kantarellpasta är enkel sommarmat med festsmak.
Prova gärna att smörsteka kantarellerna och toppa en god grönsallad med dem. Ett annorlunda men riktigt gott sätt att njuta av sommarens första svampskörd!

 svamprecept.se

Långpannebröd

Bröd till maten

Ibland behövs ett riktigt snabbt och gott bröd till middagen. Kanske ett luftigt olivbröd i långpannan?

hembakatbrod.se

Pajrecept

Viltpaj som värmer

Prova ett gott recept på viltpaj och upptäck en god variant av den populära köttfärspajen!

pajrecept.se


Frukostbullar

Andra bullar

Grovt är gott! Med lättbakade små yoghurtbröd får du en bra start på dagen.

Nybakat bröd till frukost är en lyx som de flesta kan unna sig någon gång då och då. Ofta vill vi att det ska gå snabbt och lätt att baka för att det ska bli av på morgonen. Prova ett nytt recept på lättbakade yoghurtbitar som inte behöver rullas till bullar utan skärs i bitar. Lättbakat och gott, men samtidigt fiberrikt. Med rågmjöl och kruskakli får bullarna en fin och rund rågsmak.

Servera med smör, ost och honung. En kanna Earl Grey, favorittekoppen och morgontidningen...

Och skulle du få smak på nybakat så finns det fler recept på goda bullar att prova på.

Godare morgon!

 frukostbullar.se


Baka med rotfrukter!

Morotskaka med honung Vi stoppar gärna rotfrukter i efterrätten - en morotskaka förstås! Len glasyr med honung blir pricken över i.

Laxrätter

Äppelfylld lax i ugn Lite tid att laga tar den, laxen, men med alla höstiga tillbehör gör den sig till såväl finmiddag som kall på buffé.
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...