Cheesecake med lemoncurd

En kall cheesecake täckt med hemlagad lemoncurd! Denna kaka ska inte bakas i ugn. Servera lättfryst, som den är eller tillsammans med lättvispad grädde.

Du behöver:

Botten

  • 180 g (12st) digestivekex eller Mariekex
  • 75 g smält smör

Fyllning

  • 250g färskost, naturell smak (typ philadelfiaost)
  • 1 dl mörkt muscovadoråsocker*
  • 1 tsk vaniljpulver.
  • 1 tsk rivet citronskal
  • 2 dl vispgrädde

Lemoncurd

  • 2 små citroner
  • 2 ägg
  • 4 dl florsocker
  • 75 g smör

 

Gör så här:

Smöra formen lätt.

Mixa kexen tillsammans med det smälta smöret.

Tryck ut smeten i botten på en vanlig pajform eller en form med löstagbar kant. Ställ svalt.

 

Gör lemoncurden:

Tvätta citronerna och riv det yttersta skalet fint. (Spara en tesked av raspet till fyllningen.)

Pressa ut 1 deciliter saft ur citronerna.

Vispa samman alla ingredienserna till krämen utom smöret och sjud sakta under omrörning tills den tjocknat. Smält ner smöret i blandningen och ta från värmen. Kyl krämen något och låt stå svalt (gärna i vattenbad).

 

Fyllning:

Vispa samman grädden och sockret. Det ska vara lättvispat men inte rinnigt. Vispa i osten, citronskalet och vaniljsockret och kör slätt.

 

Lägg lite av lemoncurden i formen och bred ut över kex-botten. Låt stå svalt en stund.

Slå ost-fyllningen i formen och kyl i frys tills kakan stelnat helt.

 

Bred ut lemoncurd över den färdiga kakan och frys tills den stelnat.

Ta fram kakan 10-15 minuter innan den ska serveras och låt den tina lite i kylskåp.

Dekorera eventuellt med syltad frukt och florsocker.

 


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av osignerat
1 april 2017

Hur stor ska formen vara i diameter?

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Merethe
30 december 2016

I receptet står det vaniljpulver men sen i beskrivningen står det vaniljsocker. Vad är det som gäller?

Redaktionens kommentar

Vaniljsocker ska det vara. Tack för att du påtalar felet - vi ska rätta!

Kommentar av Pauline
26 oktober 2014

Supergod bjöd svärmor på denna ikväll och det var uppskattat

Svar av Namn/signatur
3 november 2014

Jag använde dock sötströ(stevia) istället för socker. Blev supergod

Svar av Namn/signatur
3 november 2014

/pauline

Kommentar av Noor
25 september 2014

Kan man ha denna tårta i frysen över natten sedan i kylen dagen efter i 8 h eller kommer den "smälta"

Redaktionens kommentar
8 timmar i kyl låter väl länge - den kommer nog att bli väl mjuk!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Anna K
24 juni 2014

Min brorsdotter bjöd på denna med skivade jordgubbar på. Så himla gott. Ska göra den när vi får gäster i helgen

Kommentar av Bella
14 januari 2014

Jag brukar ta citronkesella istället för Philadelphia, blir mycket mer citronsmak och supergott.

Det här är det enda cheesecakereceptet jag provat som ger så pass mycket och fluffig smet, den går ju i princip att äta direkt om man vill ;)

Jag hade tänkt använda bara smeten (fast utan citronkesellan) till cheesecake i glas, men vill hellre ha bärsmak. Skulle man kunna blanda i tinade frysta bär (mixade eller krossade) i smeten när man vispar? Funderar på om smeten kanske blir för lös då?

Tanken är att förbereda någon timme innan kalaset börjar, då jag inte vill frysa smeten helt.

Kommentar av Malin
24 april 2013

Hur länge ska den stå i frysen innan man kan servera kakan? Ska den vara helfryst? och isåfall, hur länge ska den då tina innan servering.

Tacksam för snabbt svar:)

Svar av emma
27 april 2013

Ska nog stå några timmar iallafall, känn så att lemoncurden är hyfsat fryst uppepå, gör ingenting om den är lite lös. ta fram 10-15 min innan servering!

Kommentar av Mange
11 april 2013

Ny favorit - jättegod!

Kommentar av osignerat
8 mars 2013

Kan man använda passionsfrukt istället för citronen?

Kommentar av Tuva
26 februari 2013

Ska man ha lite lemon curd på kex botten innan man häller i fyllningen????

Svar av e
27 april 2013

bara lite grann av den! låt stelna innan du häller i fyllnigen. resten av lemoncurden har du ju uppepå sen när fyllningen stelnat :)

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | Nästa »


Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Vegetariska grytor och soppor

Vinterns sista långkok

Vintern vill visst stanna lite till, men vi passar på att värma oss med en rejäl, rykande böngryta med kokosmjölk!

veganrecept.se

Frukostbullar

Mjuka gifflar

Nybakade, mjuka gifflar med smör, marmelad och ost är riktig lyx. Baka några plåtar med morgonglädje!

frukostbullar.se


Glutenfri paj

Baka bäst glutenfritt

Att baka glutenfritt måste inte vara svårt eller tråkigt. Tvärtom! Prova en glutenfri hallonpaj och du förstår varför!

Du måste inte använda vanligt mjöl för att lyckas med bakningen. Med kokosmjöl och mandelmjöl blir pajdegen både spröd och full av smak. Baka en glutenfri björnbärspaj med citronrasp i fyllningen och du kommer att märka hur kokos– och mandeltonerna i degen lyfter fyllningen! Eller baka glutenfri hallonpaj med vanilj och mandelmassa, perfekt efterrätt eller lyxfika till helgen.
Gillar du mandel är en glutenfri smulpaj med äpple ett bra tips. Sen finns förstås chokladkaka av det riktigt maffiga slaget – med massor av mörk choklad. Eller kanske en klassisk kladdkaka? Fast glutenfri då…
 

 glutenfriarecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...