Cheesecake med lemoncurd

En kall cheesecake täckt med hemlagad lemoncurd! Denna kaka ska inte bakas i ugn. Servera lättfryst, som den är eller tillsammans med lättvispad grädde.

Du behöver:

Botten

  • 180 g (12st) digestivekex eller Mariekex
  • 75 g smält smör

Fyllning

  • 250g färskost, naturell smak (typ philadelfiaost)
  • 1 dl mörkt muscovadoråsocker*
  • 1 tsk vaniljpulver.
  • 1 tsk rivet citronskal
  • 2 dl vispgrädde

Lemoncurd

  • 2 små citroner
  • 2 ägg
  • 4 dl florsocker
  • 75 g smör

 

Gör så här:

Smöra formen lätt.

Mixa kexen tillsammans med det smälta smöret.

Tryck ut smeten i botten på en vanlig pajform eller en form med löstagbar kant. Ställ svalt.

 

Gör lemoncurden:

Tvätta citronerna och riv det yttersta skalet fint. (Spara en tesked av raspet till fyllningen.)

Pressa ut 1 deciliter saft ur citronerna.

Vispa samman alla ingredienserna till krämen utom smöret och sjud sakta under omrörning tills den tjocknat. Smält ner smöret i blandningen och ta från värmen. Kyl krämen något och låt stå svalt (gärna i vattenbad).

 

Fyllning:

Vispa samman grädden och sockret. Det ska vara lättvispat men inte rinnigt. Vispa i osten, citronskalet och vaniljsockret och kör slätt.

 

Lägg lite av lemoncurden i formen och bred ut över kex-botten. Låt stå svalt en stund.

Slå ost-fyllningen i formen och kyl i frys tills kakan stelnat helt.

 

Bred ut lemoncurd över den färdiga kakan och frys tills den stelnat.

Ta fram kakan 10-15 minuter innan den ska serveras och låt den tina lite i kylskåp.

Dekorera eventuellt med syltad frukt och florsocker.

 


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Pauline
26 oktober 2014

Supergod bjöd svärmor på denna ikväll och det var uppskattat

Ogranskad kommentar. Vid granskning kan den redigeras eller avpubliseras.
Svar av Namn/signatur
3 november 2014

Jag använde dock sötströ(stevia) istället för socker. Blev supergod

Ogranskad kommentar. Vid granskning kan den redigeras eller avpubliseras.
Svar av Namn/signatur
3 november 2014

/pauline

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Noor
25 september 2014

Kan man ha denna tårta i frysen över natten sedan i kylen dagen efter i 8 h eller kommer den "smälta"

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Anna K
24 juni 2014

Min brorsdotter bjöd på denna med skivade jordgubbar på. Så himla gott. Ska göra den när vi får gäster i helgen

Kommentar av Bella
14 januari 2014

Jag brukar ta citronkesella istället för Philadelphia, blir mycket mer citronsmak och supergott.

Det här är det enda cheesecakereceptet jag provat som ger så pass mycket och fluffig smet, den går ju i princip att äta direkt om man vill ;)

Jag hade tänkt använda bara smeten (fast utan citronkesellan) till cheesecake i glas, men vill hellre ha bärsmak. Skulle man kunna blanda i tinade frysta bär (mixade eller krossade) i smeten när man vispar? Funderar på om smeten kanske blir för lös då?

Tanken är att förbereda någon timme innan kalaset börjar, då jag inte vill frysa smeten helt.

Ogranskad kommentar. Vid granskning kan den redigeras eller avpubliseras.
Svar av P-G Gyllenhammar
6 november 2014

Javisst fungerar detta, men va noggrann med valet av bär då detta är oerhört avgörande, jag själv rekommenderar konkelbäret varmt pga dess kryddiga karaktär

Kommentar av Malin
24 april 2013

Hur länge ska den stå i frysen innan man kan servera kakan? Ska den vara helfryst? och isåfall, hur länge ska den då tina innan servering.

Tacksam för snabbt svar:)

Svar av emma
27 april 2013

Ska nog stå några timmar iallafall, känn så att lemoncurden är hyfsat fryst uppepå, gör ingenting om den är lite lös. ta fram 10-15 min innan servering!

Kommentar av Mange
11 april 2013

Ny favorit - jättegod!

Kommentar av osignerat
8 mars 2013

Kan man använda passionsfrukt istället för citronen?

Kommentar av Tuva
26 februari 2013

Ska man ha lite lemon curd på kex botten innan man häller i fyllningen????

Svar av e
27 april 2013

bara lite grann av den! låt stelna innan du häller i fyllnigen. resten av lemoncurden har du ju uppepå sen när fyllningen stelnat :)

Kommentar av Nina
10 oktober 2012

För hur många personer är deta receptet?

Redaktionens kommentar
8-10
Kommentar av daniella
15 augusti 2012

Det var ett ganska svårt recept jag är 12 år! Men det löser väl sig med en kompis! jag ska ha kalas snart elr imorron :o

Svar av Ammie
15 augusti 2012

Allt kanske inte är svårt men ta hjälp! Grattis =)

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | Nästa »


Vintersoppor

Värmande vintersmaker med råvaror i säsong!

Gråa och kyliga novemberdagar kräver värme inombords. En ångande rotfruktssoppa med fänkål och tomat tinar frusna vintersjälar!

Vintermat måste inte vara lika grå som dagsljuset. Och även om man är miljöklok och väljer mat efter säsong så går det att laga god, vacker och värmande mat i november.
Mota undan förkylningen med basilikasoppa eller gör klassisk, värmande vintersoppa med fisk. Kanske ett långkok på köttsoppa med rotfrukter eller en värmande rödbetssoppa passar en kylig dag när man bara vill vara inomhus?
En vegetarisk gulaschsoppa är en riktigt mustig och värmande vintersoppa. Och så ska man inte glömma ärtsoppan – serverad med grovt bröd är det svårslagen vintermat.
Den som vill krydda soppan lite extra kan prova en rotfruktssoppa med fänkål och chili – en soppa som garanterat värmer i vinterrusket!

 sopprecept.se

Lasagne

Varm vego!

Håll värmen uppe med en varm, vegetarisk lasagne i kylan!

lasagne.nu

Squashrecept

Squash i överflöd

När squashen mognar i trädgården blir mången odlare panikslagen. Vad gör man med överflödet? Tja, kanske paj?

vegetariskarecept.se


Bakakaka

Mera choklad!

Måttlighet ska vara en dygd. Men det kan väl inte gälla choklad? Ju mer klassisk, fransk chokladkaka, desto bättre!

Ofta är det enkla det goda. Att baka eller laga med bra råvaror räcker långt och blir nästan alltid gott. Men ibland kan det bli för lite av det goda... Passa på att baka en härligt chokladstinn kaka i veckan! Fylld med mörk choklad, täckt med chokladtryffel och servera med vispad grädde i överflöd!

Har du redan provat fransk chokladkaka? Kanske en choklad- och kokosfylld kladdkaka. Eller varför inte en chokladpaj? Chokladmuffins, någon? Kanske en riktigt lyxig cheesecake? Mer av det goda tack!

 bakakaka.se


Baka med rotfrukter!

Morotskaka med honung Vi stoppar gärna rotfrukter i efterrätten - en morotskaka förstås! Len glasyr med honung blir pricken över i.

Soppor

Grönsakssoppa Kallt ute? Laga en värmande höstsoppa!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...