Cheesecake med lemoncurd

En kall cheesecake täckt med hemlagad lemoncurd! Denna kaka ska inte bakas i ugn. Servera lättfryst, som den är eller tillsammans med lättvispad grädde.

Du behöver:

Botten

  • 180 g (12st) digestivekex eller Mariekex
  • 75 g smält smör

Fyllning

  • 250g färskost, naturell smak (typ philadelfiaost)
  • 1 dl mörkt muscovadoråsocker*
  • 1 tsk vaniljpulver.
  • 1 tsk rivet citronskal
  • 2 dl vispgrädde

Lemoncurd

  • 2 små citroner
  • 2 ägg
  • 4 dl florsocker
  • 75 g smör

 

Gör så här:

Smöra formen lätt.

Mixa kexen tillsammans med det smälta smöret.

Tryck ut smeten i botten på en vanlig pajform eller en form med löstagbar kant. Ställ svalt.

 

Gör lemoncurden:

Tvätta citronerna och riv det yttersta skalet fint. (Spara en tesked av raspet till fyllningen.)

Pressa ut 1 deciliter saft ur citronerna.

Vispa samman alla ingredienserna till krämen utom smöret och sjud sakta under omrörning tills den tjocknat. Smält ner smöret i blandningen och ta från värmen. Kyl krämen något och låt stå svalt (gärna i vattenbad).

 

Fyllning:

Vispa samman grädden och sockret. Det ska vara lättvispat men inte rinnigt. Vispa i osten, citronskalet och vaniljsockret och kör slätt.

 

Lägg lite av lemoncurden i formen och bred ut över kex-botten. Låt stå svalt en stund.

Slå ost-fyllningen i formen och kyl i frys tills kakan stelnat helt.

 

Bred ut lemoncurd över den färdiga kakan och frys tills den stelnat.

Ta fram kakan 10-15 minuter innan den ska serveras och låt den tina lite i kylskåp.

Dekorera eventuellt med syltad frukt och florsocker.

 


Kommentar av Pauline
26 oktober 2014

Supergod bjöd svärmor på denna ikväll och det var uppskattat

Svar av Namn/signatur
3 november 2014

Jag använde dock sötströ(stevia) istället för socker. Blev supergod

Svar av Namn/signatur
3 november 2014

/pauline

Kommentar av Noor
25 september 2014

Kan man ha denna tårta i frysen över natten sedan i kylen dagen efter i 8 h eller kommer den "smälta"

Redaktionens kommentar
8 timmar i kyl låter väl länge - den kommer nog att bli väl mjuk!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Anna K
24 juni 2014

Min brorsdotter bjöd på denna med skivade jordgubbar på. Så himla gott. Ska göra den när vi får gäster i helgen

Kommentar av Bella
14 januari 2014

Jag brukar ta citronkesella istället för Philadelphia, blir mycket mer citronsmak och supergott.

Det här är det enda cheesecakereceptet jag provat som ger så pass mycket och fluffig smet, den går ju i princip att äta direkt om man vill ;)

Jag hade tänkt använda bara smeten (fast utan citronkesellan) till cheesecake i glas, men vill hellre ha bärsmak. Skulle man kunna blanda i tinade frysta bär (mixade eller krossade) i smeten när man vispar? Funderar på om smeten kanske blir för lös då?

Tanken är att förbereda någon timme innan kalaset börjar, då jag inte vill frysa smeten helt.

Kommentar av Malin
24 april 2013

Hur länge ska den stå i frysen innan man kan servera kakan? Ska den vara helfryst? och isåfall, hur länge ska den då tina innan servering.

Tacksam för snabbt svar:)

Svar av emma
27 april 2013

Ska nog stå några timmar iallafall, känn så att lemoncurden är hyfsat fryst uppepå, gör ingenting om den är lite lös. ta fram 10-15 min innan servering!

Kommentar av Mange
11 april 2013

Ny favorit - jättegod!

Kommentar av osignerat
8 mars 2013

Kan man använda passionsfrukt istället för citronen?

Kommentar av Tuva
26 februari 2013

Ska man ha lite lemon curd på kex botten innan man häller i fyllningen????

Svar av e
27 april 2013

bara lite grann av den! låt stelna innan du häller i fyllnigen. resten av lemoncurden har du ju uppepå sen när fyllningen stelnat :)

Kommentar av Nina
10 oktober 2012

För hur många personer är deta receptet?

Redaktionens kommentar
8-10
Kommentar av daniella
15 augusti 2012

Det var ett ganska svårt recept jag är 12 år! Men det löser väl sig med en kompis! jag ska ha kalas snart elr imorron :o

Svar av Ammie
15 augusti 2012

Allt kanske inte är svårt men ta hjälp! Grattis =)

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | Nästa »


Frukostbullar

Börja dagen med nybakat!

Att vakna till doften av nybakat bröd höjer humöret hos de flesta. Gör lättbakade frukostbullar som jäser över natten!

Få tackar nej till nybakade frukostbullar, men få vill ställa sig och baka direkt på morgonen. Men det finns knep för att enkelt få nybakade bullar utan mycket jobb: Kalljäs bullarna över natten och baka riktigt gott bröd på morgonen.
Prova något av våra tre bra recept på grahamsbullar som blir extra goda om de jäser över natten! Klassiska grahamsbullar som du låter jäsa färdiga på plåten, eller en variant på grahamsbullar med havregryn i degen som ger mer fibrer. Eller så provar du ett nytt recept på riktigt smarta frukostbullar, där du inte knådar degen på morgonen utan bara delar den i bitar och gräddar. Garanterat luftiga och smakrika frukostbullar utlovas…

 frukostbullar.se

Efterrätter

Favorit choklad

Någon mer än jag som gillar choklad? Baka chokladkakan som slår de mesta i efterrättsväg!

efterratter.se

Pannkakor

Tortillas

Pannkakor är bra middagsmat! Gör egna tortillas!

pannkakor.se


Snabbakat

Långpannan

Bara det enkla är gott nog! Baka rutor i långpannan och njut i all enkelhet!

Baka måste inte vara krångligt. Ibland vill man göra det buslätt och till många gäster, men trots det slippa butiksbakade kakor. Då är långpannan din vän! Gör godaste kladdkakan som räcker till många och går lätt att slänga ihop. Gör kokosrutor, klassiskt, enkelt och oemotståndligt!

Har du många gäster på gång passar en dubbel sats smulpaj utmärkt och varför inte laga en dubbel matpaj också? Eller kanske en omgång frukostbullar eller en rejäl pizza, allt i långpannan!

Gör det enkelt ibland, men gott!

 kladdkakor.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Lasagne

Pasta+ugn=matkärlek! Klassisk lasagne är så nära himmelriket vi kommer på denna jord…
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...