Med citron och pajskal

Pajskal:

  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 2 1/2 dl havregryn
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 150 g smör

Fyllning:

  • 2 st ägg
  • 3 dl crème fraiche
  • 3 dl kesella gourmet
  • 1 citron
  • 1/2 vaniljstång

Dekoration:

  • 1 dl aprikosmarmelad
  • Färsk frukt eller bär

 

Gör så här

Smält smöret i en kastrull. Rör ner 1/2 dl strösocker, havregryn och vetemjöl. Blanda ihop till en deg och tryck ut den i en pajform, ca 26 cm i diameter.

Sätt ugnen på knappt 200°. Mixa vaniljfrön (frön från en halv vaniljstång) med skal från 1 citron och 1 dl strösocker i en matberedare. Tillsätt kesella, crème fraiche och ägg. Mixa allt till en jämn smet i matberedaren.

Häll smeten i det ogräddade pajskalet. Grädda kakan i den nedre delen av ugnen i ca 40 minuter, eller tills den har stelnat. Gör gärna cheesecaken dagen innan den ska ätas och låt den stå kallt över natten.

Dekorera kakan med färsk frukt och glasera med smält aprikosmarmelad. (Värm marmeladen försiktigt i kastrull eller mikro och bred ut på kall kaka.)


Kommentar av yvonne pira
7 november 2013

vilken god citron cheeskake

Kommentar av Hälsning Britt
23 april 2011

Så bra recept. Praktiskt att det är vanligt pajskal - särskilt om man bor lång från affären och inte har digestivekex hemma när andan faller på.

Kommentar av osignerat
28 november 2009

Helt underbar god!

Svar av Ninamexx
8 oktober 2010

jag håller med!!!


Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Köttbullar

Ny sajt

Pepparochsalt lanserar ännu en receptsajt, köttbullsrecept.se!

köttbullsrecept.se

Lussekatter

Lussekatter och andra saffransbröd

Saftiga lussekatter till Lucia vill väl alla ha? Svaret är att baka lussekatter med kesella, säger vissa...

julkakor.se


Mors dag

Mors dag

Fira mor med hembakat! Varför inte en lättbakad rabarbertårta med vanilj?

Till mors dag behövs inga påkostade presenter, men frukost på sängen uppskattar alla! Baka mjuka scones eller kärleksfulla vaniljbagels.


Är det fika som gäller? Fyll fatet med frestande småkakor: chokladbröd, kringlor eller kolakakor! Eller kanske mors allra högsta önskan är en bit mörk chokladkaka tillsammans med rykande hett irish coffee...

 bakatårta.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...