Daimcheesecake med jordgubbar

En kombination som är svårslagen - choklad, knäckig daim och jordgubbar! Allt i en frusen cheesecake som passar till alla sommarens fester och efterrätter.

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

Botten

  • 125 g chokladkex
  • 80 g smör
  • 3 msk hallon- eller jordgubbssylt

Fyllning

  • 3 dl vispgrädde
  • 200 g färskost, typ philadelphia
  • 3/4 d florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 55 g daim
  • 100 g ljus choklad
  • 3 msk hallon- eller jordgubbssylt

Ovanpå

  • 1 L färska jordgubbar

Gör så här:

Botten:

Hacka, smula eller mixa kakorna och rör ner smöret. (Väljer du glutenfria kex blir kakan glutenfri!)

Tryck ut kaksmulet i botten på en rund form ca 25 cm i dm. Välj löstagbar kant om du inte vill servera kakan i formen.

Bred ut sylten jämnt över hela kakbotten och ställ formen kallt.

Vispa nu grädden så fast att det går att vända bunken utan att den rinner ut.

Blanda samman färskost med socker och vanilj.

Grovhacka daim och choklad. Vända ner i grädden tillsammans med färskosten.

Klicka ner sylten men vänd bara runt en gång så att den inte blandas utan bara blir strimmor i fyllningen.

Häll nu smeten i kakformen och ställ in i frysen minst tre timmare, gärna längre. (Det går bra att ställa den där över natten men täck då kakan med plast.)

Före servering:

Ta ut kakan en halvtimme innan den ska serveras och ställ den i kylskåp eller svalt.

Rensa och dela jordgubbarna. Fördela dem jämnt över hela kakan och strö gärna lite riven choklad eller daimhack över. Servera när kakan är mjuk nog att skära men inte rinnig.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Sylt och chutney av rabarber

Fånga rabarbersmaken i flykten

Spara gärna en bit av försommaren - före den stora syltruschen i slutet av sommaren kan vi koka in rabarbersylt.

kokasylt.se

Pajrecept

Helgmiddag

Nya, goda pajrecept! Gör en brie-och salamipaj som bjudmat.

pajrecept.se


Godis till påsk

Påskgodis för små och stora

Snyggt och gott ska påskgodiset vara. Lättlagat dessutom - som tryffel med mandel och vanilj!

Vuxna gottegrisar blir riktigt bortskämda med hemgjorda mockatryfflar, perfekta till kaffet efter maten. Duka upp en bricka med olika godsaker så får alla välja det som passar dem bäst! Marsipanrulle är en klassiker som är busenkel att göra. Smaksätt med apelsinsaft eller en skvätt rom. Det är minsann inte bara barnen som ska ha godis till påsk!

 påskgodisrecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...