Daimcheesecake med jordgubbar

En kombination som är svårslagen - choklad, knäckig daim och jordgubbar! Allt i en frusen cheesecake som passar till alla sommarens fester och efterrätter.

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

Botten

  • 125 g chokladkex
  • 80 g smör
  • 3 msk hallon- eller jordgubbssylt

Fyllning

  • 3 dl vispgrädde
  • 200 g färskost, typ philadelphia
  • 3/4 d florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 55 g daim
  • 100 g ljus choklad
  • 3 msk hallon- eller jordgubbssylt

Ovanpå

  • 1 L färska jordgubbar

Gör så här:

Botten:

Hacka, smula eller mixa kakorna och rör ner smöret. (Väljer du glutenfria kex blir kakan glutenfri!)

Tryck ut kaksmulet i botten på en rund form ca 25 cm i dm. Välj löstagbar kant om du inte vill servera kakan i formen.

Bred ut sylten jämnt över hela kakbotten och ställ formen kallt.

Vispa nu grädden så fast att det går att vända bunken utan att den rinner ut.

Blanda samman färskost med socker och vanilj.

Grovhacka daim och choklad. Vända ner i grädden tillsammans med färskosten.

Klicka ner sylten men vänd bara runt en gång så att den inte blandas utan bara blir strimmor i fyllningen.

Häll nu smeten i kakformen och ställ in i frysen minst tre timmare, gärna längre. (Det går bra att ställa den där över natten men täck då kakan med plast.)

Före servering:

Ta ut kakan en halvtimme innan den ska serveras och ställ den i kylskåp eller svalt.

Rensa och dela jordgubbarna. Fördela dem jämnt över hela kakan och strö gärna lite riven choklad eller daimhack över. Servera när kakan är mjuk nog att skära men inte rinnig.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Julkakor

Julens godaste fruktkaka med punsch och vanilj!

Vi älskar fruktkakor! Till jul är de söta kakorna sprängfyllda med syltad frukt och russin ett måste. Årets nyhet blir fruktkaka smaksatt med punsch och vanilj.

Någonting mer klassiskt till jul än fruktkakor är svårt att tänka sig. Och nästan alltid blir dessa välmatade kakor bättre i smaken om de bakas i god tid före jul och får vila svalt tills de ska serveras. Många bakar den tyska varianten, stollen som är fylld med mandel. Andra vill ha en gammaldags korintkaka där de lite syrliga korinterna sätter smaken. Vår klassiska fruktkaka med citronskal och syltad apelsinskal är perfekt till julkaffet, te eller het glögg. Nytt för den här julen är ett recept på fruktkaka med vanilj och punsch. Passar perfekt att servera i tunna skivor till glöggen en kylig vintereftermiddag. Baka den redan nu och lagra den till jul så hinner smakerna bli ännu bättre.

 julkakor.se

Lasagne

Varm vego!

Håll värmen uppe med en varm, vegetarisk lasagne i kylan!

lasagne.nu

Julgodis

Hemgjort julgodis

Bästa julgodiset är hemgjort, snyggt som gåbortspresent eller på ett överdådigt gottebord till jul. Och enkelt att göra - som nougatgodis med hasselnötter!

julgodisrecept.se


Småkakor

Knapriga småkakor till finfikan!

Störst är inte alltid bäst. Klassiska småkakor är svårslagna på kakfatet, prova spröda mandelkakor med russin!

Chocolate chip cookies i all ära, men ibland är det bra att gå tillbaka till klassikerna för att njuta rena, goda smaker till fikat. Ett välfyllt kakfat med enkla småkakor är en garanterad njutning för alla livsnjutare. Välkända kakor som schackrutor, chokladbröd, kolakakor eller syltkakor fyllda med din favoritsylt. Kanske några spröda kringlor, doppade i pärlsocker? Eller finska pinnar? Själva gillar vi klassiska smaker med russin och mandel i spröda mandelkakor!
De flesta småkakor är lika lättbakade som de är lätta att äta. Som tur är passar de att baka många och frysa in – de tinar på några minuter och är perfekt att ta fram när det plötsligt är läge för finfika! Kanske är det läge att baka en plåt just idag?

 smakakor.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...