Daimcheesecake med jordgubbar

En kombination som är svårslagen - choklad, knäckig daim och jordgubbar! Allt i en frusen cheesecake som passar till alla sommarens fester och efterrätter.

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

Botten

  • 125 g chokladkex
  • 80 g smör
  • 3 msk hallon- eller jordgubbssylt

Fyllning

  • 3 dl vispgrädde
  • 200 g färskost, typ philadelphia
  • 3/4 d florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 55 g daim
  • 100 g ljus choklad
  • 3 msk hallon- eller jordgubbssylt

Ovanpå

  • 1 L färska jordgubbar

Gör så här:

Botten:

Hacka, smula eller mixa kakorna och rör ner smöret. (Väljer du glutenfria kex blir kakan glutenfri!)

Tryck ut kaksmulet i botten på en rund form ca 25 cm i dm. Välj löstagbar kant om du inte vill servera kakan i formen.

Bred ut sylten jämnt över hela kakbotten och ställ formen kallt.

Vispa nu grädden så fast att det går att vända bunken utan att den rinner ut.

Blanda samman färskost med socker och vanilj.

Grovhacka daim och choklad. Vända ner i grädden tillsammans med färskosten.

Klicka ner sylten men vänd bara runt en gång så att den inte blandas utan bara blir strimmor i fyllningen.

Häll nu smeten i kakformen och ställ in i frysen minst tre timmare, gärna längre. (Det går bra att ställa den där över natten men täck då kakan med plast.)

Före servering:

Ta ut kakan en halvtimme innan den ska serveras och ställ den i kylskåp eller svalt.

Rensa och dela jordgubbarna. Fördela dem jämnt över hela kakan och strö gärna lite riven choklad eller daimhack över. Servera när kakan är mjuk nog att skära men inte rinnig.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Pasta

Pasta allt-i-ett för trötta gourmeter!

Snabb pasta blir ofta räddaren i köksnöden. Men pasta med champinjoner och rökt lax är riktig fredagsmysmat!

pastarecept.se

Baka luftigt!

Frasigt nybakat bröd

Surdegsbröd på rågmjöl i all ära. Men ibland vill man njuta av ett riktigt frasigt och luftigt durumvetebröd.

hembakatbrod.se


Festgryta

Burgundisk köttgryta

Vin passar inte bara till maten. Gör en mustig burgundisk köttgryta till helgen!

Att låta rött vin ge smak åt grytor är ett väl beprövat sätt att skapa riktigt god festmat. Och det måste inte vara svårt att laga coq au vin, vinkokt ungtupp. Ett kraftigt rödvin, några enkla ingredienser och tid att låta grytan puttra är allt som krävs. Eller laga en riktigt god burgundisk köttgryta på nötkött. En fantastiskt mustig gryta som bara blir bättre av att lagas en dag i förväg. Du och gästerna kommer att jubla. Riktigt smaklig helg!

 helgmenyn.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...