Daimcheesecake med jordgubbar

En kombination som är svårslagen - choklad, knäckig daim och jordgubbar! Allt i en frusen cheesecake som passar till alla sommarens fester och efterrätter.

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

Botten

  • 125 g chokladkex
  • 80 g smör
  • 3 msk hallon- eller jordgubbssylt

Fyllning

  • 3 dl vispgrädde
  • 200 g färskost, typ philadelphia
  • 3/4 d florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 55 g daim
  • 100 g ljus choklad
  • 3 msk hallon- eller jordgubbssylt

Ovanpå

  • 1 L färska jordgubbar

Gör så här:

Botten:

Hacka, smula eller mixa kakorna och rör ner smöret. (Väljer du glutenfria kex blir kakan glutenfri!)

Tryck ut kaksmulet i botten på en rund form ca 25 cm i dm. Välj löstagbar kant om du inte vill servera kakan i formen.

Bred ut sylten jämnt över hela kakbotten och ställ formen kallt.

Vispa nu grädden så fast att det går att vända bunken utan att den rinner ut.

Blanda samman färskost med socker och vanilj.

Grovhacka daim och choklad. Vända ner i grädden tillsammans med färskosten.

Klicka ner sylten men vänd bara runt en gång så att den inte blandas utan bara blir strimmor i fyllningen.

Häll nu smeten i kakformen och ställ in i frysen minst tre timmare, gärna längre. (Det går bra att ställa den där över natten men täck då kakan med plast.)

Före servering:

Ta ut kakan en halvtimme innan den ska serveras och ställ den i kylskåp eller svalt.

Rensa och dela jordgubbarna. Fördela dem jämnt över hela kakan och strö gärna lite riven choklad eller daimhack över. Servera när kakan är mjuk nog att skära men inte rinnig.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Fiskgratäng

Bekvämt och gott med gratäng

Gratänger med grönt är komfortmat. Snabb och god fiskgratäng med zucchini är riktigt gott på kort tid!

gratäng.se

Bakakaka

Banankaka som muffins

Banankaka börjar bli en klassiker för många baksugna. Den är lättbakad, hållbar och saftigt god.

bakakaka.se


Kladdkakor

Nya kladdiga kakor

Kladdkaka är mångas favoritkaka. På kladdkakor.se finns alltid recepten du behöver. Bara att slå på ugnen!

Prova en ny kladdkaka till fikat! Eller baka nåt gott till helgen. Nu finns nya recept på kladdkakor på kladdkakor.se. Vad sägs om kladdkaka med mörk choklad? Eller en variant med mint som smak? Härligt kladdigt och läckert!

 kladdkakor.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...