Nyårscheesecake, med banan och chokladtryffel

En riktig festkaka! Serveras lättfryst och är utmärkt att laga dagen före festen.

 

Till 8 personer

Du behöver:

  • 8 digestivekex
  • 100 g smör
  • 1 msk ljus sirap
  • 3 bananer
  • 400 g naturell färskost
  • 3 1/2 dl vispgrädde
  • 1 msk pressad citronsaft
  • (1 tsk finrivet citronskal)
  • 200 g mörk choklad
  • 1 1/2 dl socker
  • 1 dl florsocker
  • 1 krm vaniljpulver
  • vit choklad till dekoration

Gör så här:

Krossa kexen, gärna i mixer. Smält ner 50 gram av smöret och tillsätt det tillsammans med sirapen. Pressa smuldegen i botten på en springform, 24-26 cm.

Mosa eller mixa bananerna helt släta, tillsätt citronsaft och eventuellt rivet citronskal. Grovhacka eller mixa 20 gram av chokladen och rör ner i blandningen. Blanda ner socker och färskost och rör eller mixa slätt.

Vispa 2 dl av grädden hårt och blanda försiktigt ner den i smeten. Bred ut smeten jämnt i formen och ställ in i frysen.

Under tiden som kakan kyls gör du chokladtryffel till täcket.

Grovhacka chokladen. Koka upp 1 1/2 deciliter av grädden och smält ner 50 gram av smöret. Tag av från plattan och vispa ner chokladen och florsockret tills allt löst sig. Blanda ner vaniljen.

Låt blandningen svalna tills den börjar tjockna, men fortfarande går att röra.

Tag ut kakan ur frysen och bred på chokladtryffel i ett jämnt lager. Ställ in kakan i frysen och låt stå över natten. Tag fram och lägg upp på serveringsfat cirka en halvtimme före servering och dekorera med riven vit choklad.

 


Kommentar av Kajsa
14 december 2013

Hej!

Kan jag använda steviaströ istället för florsocker i tryffeln? Florsockret tog slut, liksom det vanliga sockret...

Redaktionens kommentar
Vi har inte provat men det kan mycket väl fungera.
Kommentar av malin
2 april 2012

vad använder ni för chocklad 70% eller mjölkchocklad?

Redaktionens kommentar
Inte mjölkchoklad, utan mörk. Vilken kakaohalt är en smaksak, men över 70 % tycker en del ger för bitter smak.
Kommentar av Simone
1 januari 2012

underbart. bättre att göra chokladtryffel när kakan har redan varit inne i ca. 4 timmar så det är lättare att bräda på kakan. för min smak blev det för tjock tyrffel, så halva smeten räcker helt. anas är den verkligen underbart! :)

Kommentar av osignerat
30 december 2011

Helt fantastiskt god dessert älskar den, den hammnar absolut på nyårs menyn imorgon :)))

Kommentar av glenda
21 december 2011

på en del av receptet står det "Undertiden som kakan kyls gör du chokladtryffel till täcket." är det ett annat recept eller står det på den här receptet hur man gör chokladtryffel???

Svar av Simone
24 december 2011

står ju direkt under: Grovhack chokladen. Koka upp 1,5 dl av grädden och smält ner 50 gram av smöret. Tag av från plattan och vispa ner chokladen och florsockret tills allt löst sig. Blanda ner vaniljen.

Låt blandningen svalna tills den börjar tjockna, men fortfarande går att röra.

;) lycka till!

Kommentar av Emelie
30 maj 2011

Gjorde den här cheesecaken som efterrätt och blev överröst med komplimanger. Men jag bytte ut bananerna till jordgubbar (tinade), ungefär liknande mängd. Jag mixade jordgubbarna med handmixer innan jag blandade ihop smeten. Chokladtäcket ovanpå blev supergott efter att cheesecaken fått tina i lite över en timme, då var det nästan lite segt men caken var halvfryst (hade varit fryst över natten). Använde delikatesschoklad 65% för matlagning.

Kan tänka mig att det blir gott med hallon/blåbär mm. Detta är nya favoriten!

Svar av Namn/signatur
8 april 2012

Hur mycke jordgubbar använde du då? samma mängd svårt att veta när de är tre bananer

Kommentar av osignerat
29 maj 2011

Hur många timmar måste den stå i frysen som minimum?

Kommentar av Frida
19 maj 2011

Tänkte göra denna kakan på min 18-årsfest för tjugo pers. Den låter supersmarrig! Men kan man byta ut bananen mot tex fryta jordgubbar/andra bär?

Kommentar av osignerat
4 maj 2011

Underbart god cheesecake!

Kommentar av jessie
19 december 2010

en riktigt god kaka rekonderas varmt

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | Nästa »


Julkakor

Julens godaste fruktkaka med punsch och vanilj!

Vi älskar fruktkakor! Till jul är de söta kakorna sprängfyllda med syltad frukt och russin ett måste. Årets nyhet blir fruktkaka smaksatt med punsch och vanilj.

Någonting mer klassiskt till jul än fruktkakor är svårt att tänka sig. Och nästan alltid blir dessa välmatade kakor bättre i smaken om de bakas i god tid före jul och får vila svalt tills de ska serveras. Många bakar den tyska varianten, stollen som är fylld med mandel. Andra vill ha en gammaldags korintkaka där de lite syrliga korinterna sätter smaken. Vår klassiska fruktkaka med citronskal och syltad apelsinskal är perfekt till julkaffet, te eller het glögg. Nytt för den här julen är ett recept på fruktkaka med vanilj och punsch. Passar perfekt att servera i tunna skivor till glöggen en kylig vintereftermiddag. Baka den redan nu och lagra den till jul så hinner smakerna bli ännu bättre.

 julkakor.se

Sås av alla slag

Glöm inte såsen!

Sätt guldkant på maten! Koka het chilisås som blir en vuxnare variant av ketchup.

sasrecept.se

Lasagne

Varm vego!

Håll värmen uppe med en varm, vegetarisk lasagne i kylan!

lasagne.nu


Buffé

Planera sommarens buffé

Buffé är en avslappnad bjudform som ger mycket valfrihet. Säsong för sparris - vi bjuder på buffévarianter som sparris med parmesan eller parmaskinka!

Du nalkas ljuva sommar, med studentfester, skolavslutning och bröllop. Vem vill stå mer än nödvändigt vid spisen då? Enkla tillbehör som färskost, marinerade vita bönor eller ajvarröra kan stå färdiga i förväg, liksom ostpaj.

På buffén kan alla hitta något att tycka om. Klassiker som potatissallad och inkokt lax går alltid hem. Komplettera med focaccia och goda ostar - festen är i land!

 buffemat.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...