Nyårscheesecake, med banan och chokladtryffel

En riktig festkaka! Serveras lättfryst och är utmärkt att laga dagen före festen.

 

Till 8 personer

Du behöver:

  • 8 digestivekex
  • 100 g smör
  • 1 msk ljus sirap
  • 3 bananer
  • 400 g naturell färskost
  • 3 1/2 dl vispgrädde
  • 1 msk pressad citronsaft
  • (1 tsk finrivet citronskal)
  • 200 g mörk choklad
  • 1 1/2 dl socker
  • 1 dl florsocker
  • 1 krm vaniljpulver
  • vit choklad till dekoration

Gör så här:

Krossa kexen, gärna i mixer. Smält ner 50 gram av smöret och tillsätt det tillsammans med sirapen. Pressa smuldegen i botten på en springform, 24-26 cm.

Mosa eller mixa bananerna helt släta, tillsätt citronsaft och eventuellt rivet citronskal. Grovhacka eller mixa 20 gram av chokladen och rör ner i blandningen. Blanda ner socker och färskost och rör eller mixa slätt.

Vispa 2 dl av grädden hårt och blanda försiktigt ner den i smeten. Bred ut smeten jämnt i formen och ställ in i frysen.

Under tiden som kakan kyls gör du chokladtryffel till täcket.

Grovhacka chokladen. Koka upp 1 1/2 deciliter av grädden och smält ner 50 gram av smöret. Tag av från plattan och vispa ner chokladen och florsockret tills allt löst sig. Blanda ner vaniljen.

Låt blandningen svalna tills den börjar tjockna, men fortfarande går att röra.

Tag ut kakan ur frysen och bred på chokladtryffel i ett jämnt lager. Ställ in kakan i frysen och låt stå över natten. Tag fram och lägg upp på serveringsfat cirka en halvtimme före servering och dekorera med riven vit choklad.

 


Kommentar av Kajsa
14 december 2013

Hej!

Kan jag använda steviaströ istället för florsocker i tryffeln? Florsockret tog slut, liksom det vanliga sockret...

Redaktionens kommentar
Vi har inte provat men det kan mycket väl fungera.
Kommentar av malin
2 april 2012

vad använder ni för chocklad 70% eller mjölkchocklad?

Redaktionens kommentar
Inte mjölkchoklad, utan mörk. Vilken kakaohalt är en smaksak, men över 70 % tycker en del ger för bitter smak.
Kommentar av Simone
1 januari 2012

underbart. bättre att göra chokladtryffel när kakan har redan varit inne i ca. 4 timmar så det är lättare att bräda på kakan. för min smak blev det för tjock tyrffel, så halva smeten räcker helt. anas är den verkligen underbart! :)

Kommentar av osignerat
30 december 2011

Helt fantastiskt god dessert älskar den, den hammnar absolut på nyårs menyn imorgon :)))

Kommentar av glenda
21 december 2011

på en del av receptet står det "Undertiden som kakan kyls gör du chokladtryffel till täcket." är det ett annat recept eller står det på den här receptet hur man gör chokladtryffel???

Svar av Simone
24 december 2011

står ju direkt under: Grovhack chokladen. Koka upp 1,5 dl av grädden och smält ner 50 gram av smöret. Tag av från plattan och vispa ner chokladen och florsockret tills allt löst sig. Blanda ner vaniljen.

Låt blandningen svalna tills den börjar tjockna, men fortfarande går att röra.

;) lycka till!

Kommentar av Emelie
30 maj 2011

Gjorde den här cheesecaken som efterrätt och blev överröst med komplimanger. Men jag bytte ut bananerna till jordgubbar (tinade), ungefär liknande mängd. Jag mixade jordgubbarna med handmixer innan jag blandade ihop smeten. Chokladtäcket ovanpå blev supergott efter att cheesecaken fått tina i lite över en timme, då var det nästan lite segt men caken var halvfryst (hade varit fryst över natten). Använde delikatesschoklad 65% för matlagning.

Kan tänka mig att det blir gott med hallon/blåbär mm. Detta är nya favoriten!

Svar av Namn/signatur
8 april 2012

Hur mycke jordgubbar använde du då? samma mängd svårt att veta när de är tre bananer

Kommentar av osignerat
29 maj 2011

Hur många timmar måste den stå i frysen som minimum?

Kommentar av Frida
19 maj 2011

Tänkte göra denna kakan på min 18-årsfest för tjugo pers. Den låter supersmarrig! Men kan man byta ut bananen mot tex fryta jordgubbar/andra bär?

Kommentar av osignerat
4 maj 2011

Underbart god cheesecake!

Kommentar av jessie
19 december 2010

en riktigt god kaka rekonderas varmt

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | Nästa »


Grilltips!

Fräsch melonsallad gillar grillat!

Balansera grillkvällen med rätt tillbehör. Sallader på vattenmelon matchar kolgrillen perfekt!

Grillat är mat med rejäla smaker. Men kraftig mat behöver lite balans! Låt därför rätt tillbehör bli det som binder samman grillkvällen. Söt vattenmelon är fräscht i värmen och passar minst lika bra på grillbuffén som till desserten.

Melon går fint att servera som den är men prova en melonsallad med lagrad ost till grillad kyckling. Eller gör en kall tomat-och melonsalsa med chili som passar till grillad halloumiost och grönsaksspett. En syrlig melonsallad med gurka och rödlök är ett gott tillbehör till grillat kött av flera slag. Varför inte prova alla tre till nästa grillkväll? Vi lovar att de höjer smaken på resten av festen!

 grillrecept.nu

Sylt och saft av jordgubbar

Juni månads bästa: jordgubbarna!

Vårt paradbär nummer ett är moget! Dags att koka hinkvis med jordgubbssylt.

kokasylt.se

Pajrecept

Nya goda pajer

Paj är lätt att lyckas med. Laga en god ostpaj på chevre!

pajrecept.se


Krutonger

Tillbehören som lyfter maten

Rätt tillbehör förvandlar vardagsmat till fest. Läckra krutonger lyfter soppan, salladen eller grytan!

Detaljerna gör jobbet, som så ofta när det gäller mat. Krutonger, rostade brödtärningar är ett lätt sätt sätta både smak och stil på en enkel måltid. Perfekta till sallader eller soppor! Och goda som tilltugg till ostar och kallskuret på buffén.
Prova krutonger med ost till en krämig svampsoppa, krutonger med örter och citron till krämig kycklingsoppa eller kryddiga krutonger med salami till en matig och rustik sallad med tomater. Krutonger med soltorkade tomater passar perfekt till grönsallad och tillsammans med ostar. Gärna i sällskap med en skål salamichips!

 buffemat.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Vegoparty

Vegetarisk som mättar. En riktigt matig vegosallad med massor av smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...