Nyårscheesecake, med banan och chokladtryffel

En riktig festkaka! Serveras lättfryst och är utmärkt att laga dagen före festen.

 

Till 8 personer

Du behöver:

  • 8 digestivekex
  • 100 g smör
  • 1 msk ljus sirap
  • 3 bananer
  • 400 g naturell färskost
  • 3 1/2 dl vispgrädde
  • 1 msk pressad citronsaft
  • (1 tsk finrivet citronskal)
  • 200 g mörk choklad
  • 1 1/2 dl socker
  • 1 dl florsocker
  • 1 krm vaniljpulver
  • vit choklad till dekoration

Gör så här:

Krossa kexen, gärna i mixer. Smält ner 50 gram av smöret och tillsätt det tillsammans med sirapen. Pressa smuldegen i botten på en springform, 24-26 cm.

Mosa eller mixa bananerna helt släta, tillsätt citronsaft och eventuellt rivet citronskal. Grovhacka eller mixa 20 gram av chokladen och rör ner i blandningen. Blanda ner socker och färskost och rör eller mixa slätt.

Vispa 2 dl av grädden hårt och blanda försiktigt ner den i smeten. Bred ut smeten jämnt i formen och ställ in i frysen.

Under tiden som kakan kyls gör du chokladtryffel till täcket.

Grovhacka chokladen. Koka upp 1 1/2 deciliter av grädden och smält ner 50 gram av smöret. Tag av från plattan och vispa ner chokladen och florsockret tills allt löst sig. Blanda ner vaniljen.

Låt blandningen svalna tills den börjar tjockna, men fortfarande går att röra.

Tag ut kakan ur frysen och bred på chokladtryffel i ett jämnt lager. Ställ in kakan i frysen och låt stå över natten. Tag fram och lägg upp på serveringsfat cirka en halvtimme före servering och dekorera med riven vit choklad.

 


Kommentar av Kajsa
14 december 2013

Hej!

Kan jag använda steviaströ istället för florsocker i tryffeln? Florsockret tog slut, liksom det vanliga sockret...

Redaktionens kommentar
Vi har inte provat men det kan mycket väl fungera.
Kommentar av malin
2 april 2012

vad använder ni för chocklad 70% eller mjölkchocklad?

Redaktionens kommentar
Inte mjölkchoklad, utan mörk. Vilken kakaohalt är en smaksak, men över 70 % tycker en del ger för bitter smak.
Kommentar av Simone
1 januari 2012

underbart. bättre att göra chokladtryffel när kakan har redan varit inne i ca. 4 timmar så det är lättare att bräda på kakan. för min smak blev det för tjock tyrffel, så halva smeten räcker helt. anas är den verkligen underbart! :)

Kommentar av osignerat
30 december 2011

Helt fantastiskt god dessert älskar den, den hammnar absolut på nyårs menyn imorgon :)))

Kommentar av glenda
21 december 2011

på en del av receptet står det "Undertiden som kakan kyls gör du chokladtryffel till täcket." är det ett annat recept eller står det på den här receptet hur man gör chokladtryffel???

Svar av Simone
24 december 2011

står ju direkt under: Grovhack chokladen. Koka upp 1,5 dl av grädden och smält ner 50 gram av smöret. Tag av från plattan och vispa ner chokladen och florsockret tills allt löst sig. Blanda ner vaniljen.

Låt blandningen svalna tills den börjar tjockna, men fortfarande går att röra.

;) lycka till!

Kommentar av Emelie
30 maj 2011

Gjorde den här cheesecaken som efterrätt och blev överröst med komplimanger. Men jag bytte ut bananerna till jordgubbar (tinade), ungefär liknande mängd. Jag mixade jordgubbarna med handmixer innan jag blandade ihop smeten. Chokladtäcket ovanpå blev supergott efter att cheesecaken fått tina i lite över en timme, då var det nästan lite segt men caken var halvfryst (hade varit fryst över natten). Använde delikatesschoklad 65% för matlagning.

Kan tänka mig att det blir gott med hallon/blåbär mm. Detta är nya favoriten!

Svar av Namn/signatur
8 april 2012

Hur mycke jordgubbar använde du då? samma mängd svårt att veta när de är tre bananer

Kommentar av osignerat
29 maj 2011

Hur många timmar måste den stå i frysen som minimum?

Kommentar av Frida
19 maj 2011

Tänkte göra denna kakan på min 18-årsfest för tjugo pers. Den låter supersmarrig! Men kan man byta ut bananen mot tex fryta jordgubbar/andra bär?

Kommentar av osignerat
4 maj 2011

Underbart god cheesecake!

Kommentar av jessie
19 december 2010

en riktigt god kaka rekonderas varmt

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | Nästa »


Vintersoppor

Soppan som värmer i vintermörkret!

Vegetariska soppor är klimatbra, billigt och supergott! Prova en krämig jordärtskockssoppa som enkel festmat.

Soppor är smart mat. Värmande i vintermörkret, lättlagade och enkla att ha färdiga om tiden inte räcker till. Med bröd eller krutonger är kvällsmaten färdig. Och en god soppa med nybakat bröd är också riktigt festmat. Lagar du soppa på råvaror i säsong får du dessutom miljö-bra mat. Och billig!
Därför slår vi gärna ett slag för rotfrukter och lagar potatissoppa, morotssoppa eller rödbetssoppa. Enkla recept med få ingredienser som ändå mättar och har massor av smak. Eller kanske en mustig rotfruktssoppa med fänkål?
Vår senaste favorit är ett nytt recept på jordärtskockssoppa. Smakrik och krämig blir den en perfekt helgrätt eller förrätt. Förförsikt gott, klokt billigt och sjukt lyxigt!

 sopprecept.se

Mat för små

Hemlagad mat åt alla barn!

Ge ditt barn stora matupplevelser. Hur då? Med enkla recept på allt från bärmos till fisk i ugn!

barnmatsrecept.se

Småkakor

Smått är gott!

Baka sju sorters småkakor och bjud på klassiskt kafferep. Börja med kolakakorna!

smakakor.se


Fika på trappan

Solig fika på trappan

Allas favorit tigerkakan är enkel att baka och passar perfekt med en kopp kaffe på trappan.

Det är dags att plocka fram kakfatet i våningar och fylla med hembakade kakor av olika sorter. De mjuka kakorna har förstås hedersplatsen och bland dem är en riktig favorit den saftiga sockerkakan, som är bakad med mycket smör och är riktigt hållbar. Vill man inte baka när solen lyser är det förstås också perfekt att ladda frysen en molnig dag! I kakfatets topp hittar vi gärna syltkakor, om någon orkar efter att ha ätit tigerkaka förstås.

 sockerkakor.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...