Nyårscheesecake, med banan och chokladtryffel

En riktig festkaka! Serveras lättfryst och är utmärkt att laga dagen före festen.

 

Till 8 personer

Du behöver:

  • 8 digestivekex
  • 100 g smör
  • 1 msk ljus sirap
  • 3 bananer
  • 400 g naturell färskost
  • 3 1/2 dl vispgrädde
  • 1 msk pressad citronsaft
  • (1 tsk finrivet citronskal)
  • 200 g mörk choklad
  • 1 1/2 dl socker
  • 1 dl florsocker
  • 1 krm vaniljpulver
  • vit choklad till dekoration

Gör så här:

Krossa kexen, gärna i mixer. Smält ner 50 gram av smöret och tillsätt det tillsammans med sirapen. Pressa smuldegen i botten på en springform, 24-26 cm.

Mosa eller mixa bananerna helt släta, tillsätt citronsaft och eventuellt rivet citronskal. Grovhacka eller mixa 20 gram av chokladen och rör ner i blandningen. Blanda ner socker och färskost och rör eller mixa slätt.

Vispa 2 dl av grädden hårt och blanda försiktigt ner den i smeten. Bred ut smeten jämnt i formen och ställ in i frysen.

Under tiden som kakan kyls gör du chokladtryffel till täcket.

Grovhacka chokladen. Koka upp 1 1/2 deciliter av grädden och smält ner 50 gram av smöret. Tag av från plattan och vispa ner chokladen och florsockret tills allt löst sig. Blanda ner vaniljen.

Låt blandningen svalna tills den börjar tjockna, men fortfarande går att röra.

Tag ut kakan ur frysen och bred på chokladtryffel i ett jämnt lager. Ställ in kakan i frysen och låt stå över natten. Tag fram och lägg upp på serveringsfat cirka en halvtimme före servering och dekorera med riven vit choklad.

 


Kommentar av Kajsa
14 december 2013

Hej!

Kan jag använda steviaströ istället för florsocker i tryffeln? Florsockret tog slut, liksom det vanliga sockret...

Redaktionens kommentar
Vi har inte provat men det kan mycket väl fungera.
Kommentar av malin
2 april 2012

vad använder ni för chocklad 70% eller mjölkchocklad?

Redaktionens kommentar
Inte mjölkchoklad, utan mörk. Vilken kakaohalt är en smaksak, men över 70 % tycker en del ger för bitter smak.
Kommentar av Simone
1 januari 2012

underbart. bättre att göra chokladtryffel när kakan har redan varit inne i ca. 4 timmar så det är lättare att bräda på kakan. för min smak blev det för tjock tyrffel, så halva smeten räcker helt. anas är den verkligen underbart! :)

Kommentar av osignerat
30 december 2011

Helt fantastiskt god dessert älskar den, den hammnar absolut på nyårs menyn imorgon :)))

Kommentar av glenda
21 december 2011

på en del av receptet står det "Undertiden som kakan kyls gör du chokladtryffel till täcket." är det ett annat recept eller står det på den här receptet hur man gör chokladtryffel???

Svar av Simone
24 december 2011

står ju direkt under: Grovhack chokladen. Koka upp 1,5 dl av grädden och smält ner 50 gram av smöret. Tag av från plattan och vispa ner chokladen och florsockret tills allt löst sig. Blanda ner vaniljen.

Låt blandningen svalna tills den börjar tjockna, men fortfarande går att röra.

;) lycka till!

Kommentar av Emelie
30 maj 2011

Gjorde den här cheesecaken som efterrätt och blev överröst med komplimanger. Men jag bytte ut bananerna till jordgubbar (tinade), ungefär liknande mängd. Jag mixade jordgubbarna med handmixer innan jag blandade ihop smeten. Chokladtäcket ovanpå blev supergott efter att cheesecaken fått tina i lite över en timme, då var det nästan lite segt men caken var halvfryst (hade varit fryst över natten). Använde delikatesschoklad 65% för matlagning.

Kan tänka mig att det blir gott med hallon/blåbär mm. Detta är nya favoriten!

Svar av Namn/signatur
8 april 2012

Hur mycke jordgubbar använde du då? samma mängd svårt att veta när de är tre bananer

Kommentar av osignerat
29 maj 2011

Hur många timmar måste den stå i frysen som minimum?

Kommentar av Frida
19 maj 2011

Tänkte göra denna kakan på min 18-årsfest för tjugo pers. Den låter supersmarrig! Men kan man byta ut bananen mot tex fryta jordgubbar/andra bär?

Kommentar av osignerat
4 maj 2011

Underbart god cheesecake!

Kommentar av jessie
19 december 2010

en riktigt god kaka rekonderas varmt

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | Nästa »


Midsommar

Jordgubbar och choklad i godaste midsommarkakan!

Ingen midsommar utan gubbar! Vi förnyar kvällen med en somrig jordgubbcheesecake med daim och massor av krossad choklad!

Matjessill, färskpotatis och västerbottenostpaj … Visst är det klassiker till midsommar. Men utan jordgubbar blir det ändå ingen riktigt midsommarafton!
Ändå kan det vara gott att variera traditionerna lite och prova några nya recept på gubbar. Räknar du med många gäster eller serverar buffé kan det passa med flera jordgubbsrätter på dessertbordet.
Klassisk jordgubbstårta passar alltid, gärna i långpannan om det är många gäster. (Är det bråttom kan du sno ihop en snabb-jordgubbstårta, eller en enkel jordgubbsdessert istället!)
Annars passar en riktigt god jordgubbscheesecake perfekt efter den salta midsommarmaten. Vi som älskar choklad väljer en nykomponerad sommarcheesecake med daim, choklad och jordgubbar!
Riktigt god midsommar önskar pepparochsalt.se!

 midsommarrecept.se

Påskgodis

Påskens bästa godis

Till påsk får vi släppa loss gottegrisen inom oss. Gör det med stil och laga syrlig citronfudge!

påskgodisrecept.se

Färsk pasta

Hemlagad cannelloni

Färdig färsk pasta från butiken är räddaren i nöden. Gör cannelloni i största formen och packa lunchlådor om det blir något över.

pastarecept.nu


Fisk i ugn

Äppelfylld lax

Helstekt fisk i ugn är ett gott alternativ till filé. Äppelfylld lax är enkel lyxmat!

Du behöver varken kunna filea fisk eller välja halvfabrikat från frysdisken för en enkel fiskmiddag till helgen. En hel lax i ugn är lekande lätt att lyckas med, sköter sig själv medan du förbereder förrätten och smakar fantastiskt. Fyll med äppel, rödlök och fänkål och du har mat med stil åt ett större sällskap. En god sås gör du på fonden. Bulgursallad och nybakat bröd är gott till. Riktigt god helg!

 helgmenyn.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...