Cheesecake, ett grundrecept

12 personer

Botten:

  • 12 digestivekex
  • 75 g smör

Fyllningen:

  • 800 g philadelphiaost
  • 2 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 msk vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 4 ägg

Gör så här

Smält smöret. Krossa kexen grovt i en matberedare. Häll i smöret och kör till en smulig smet. Tryck ut blandningen i en bakform med löstagbar kant. Du behöver inte trycka upp smeten längs kanterna. Det ska bara bli en bottenplatta.

Ställ kallt.Värm ugnen till 175 grader.

Rör ihop philadelphiaosten med sockret och vaniljsockret en bunke. Blanda ner vetemjölet och saltet och rör till en slät smet.

Rör ner äggen – ett i taget – så att de blandas ut ordentligt i smeten.

Häll i formen med kexbotten. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 45-50 minuter*. Kakan kommer att verka mjuk men den stelnar när den svalnar.

Låt kakan kallna helt och lossa den sedan från formen med en kniv eller liten spatel.

* Hur lång tid kakan ska gräddas varierar från ugn till ugn och beroende på form. Tiden ska ses som ungefärlig.

 


Kommentar av Johanna
25 augusti 2013

Min kaka blev alldeles för salt fast jag följde receptet. Inte så gott om man inte lägger på en väldigt söt topping då. Det kanske kan rädda det.

Kommentar av Nettan
9 maj 2013

Möjligt att byta ut hälften av osten med tex kvarg?

Kommentar av osignerat
13 april 2013

Otroligt gott! Smakar precis som cheesecake i USA när den är som bäst!

Kommentar av osignerat
8 april 2013

Den smakade som en fiskgratäng när den var klar fast den hade en omelett konsistens. Så nej! Aldrig igen.

Kommentar av osignerat
18 mars 2013

det står ju för 12 personer då får du ta bort halva av allt

Kommentar av Vina
26 april 2012

Ska det verkligen vara 4 pkt med philadelphiaost??? Låter galet mkt!

Svar av Namn/signatur
22 juni 2012

Det heter ju trots allt cheesecake ;)

Svar av tor
9 februari 2013

jag tror det men är bara ett barn och vet inte så mycket:(

Kommentar av mia
23 april 2012

vad är skillnaden mellan fryst och bakad cheesecake?:)

Kommentar av osignerat
6 april 2012

lägger man den i frysen sedan när den svalnat?

Redaktionens kommentar
Nej, enligt det här receptet ska kakan inte frysas.
Kommentar av Eo
24 mars 2012

Nä, måste säga att jag inte är imponerad av detta receptet. Kanske gjorde något fel men för det första hade inte osten rätt konsistens när allt var klart och den fått stå i kylen i sådär en dag. Osten var mer krämig och mindre geleaktig som hos "riktiga" cheesecakes. För det andra har receptet för mycket ost och för lite kexbotten. Även med den dubbla mängden kex blev det inte rätt mängd för att kompensera osten. Men det är lätt att lösa till nästa gång, bara ha i massa mer kex. Om någon har tips om hur jag kan ge osten en mer geleaktig konsistens får ni jättegärna tipsa mig

Kommentar av doris
6 mars 2012

lalala kan jag få en

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | Nästa »


Påskmeny

En påskbuffé för alla smaker!

Klassiska påsksmaker eller en modernt kryddad påskbuffé? Vi har recepten på både påskmat och påskgodis!

Till påsk är det klassiskt som gäller för många. Självklart vill vi ha ägg i mänger och gärna någon av alla varianter på ägghalvor med god fyllning. Hemmagravad lax är ett enkelt lyx och påskalamm, som stek eller kanske serverad med champinjonstuvning är fantastiskt gott.
Förutom en traditionell janssonsfrestelse och inlagd sill passar många nya, grönare rätter in på buffén: Vad sägs om tomatcrêpes, rödbetssallad med kikärtor eller en lätt räksallad med äpple?
Påskgodis hör också till måstena. Men skippa plockgodiset och gör eget istället! Citronfudge, brända mandlar med apelsin eller vaniljtryffel gör både stora och små godisgrisar lyckliga när de öppnar sina påskägg!
Riktigt God Påsk på er allihop!

 påskmat.se

Grön buffé

Grön buffé till Kristi himmelfärdsdag

Långhelg eller bara en ledig dag? Ta chansen att bjuda på enkel vårbuffé med smakrika och överraskande primörer, varför inte ogräspaj med kirskål!

pajrecept.se

Koka sylt

Bär kvar i frysen?

Hemkokt sylt är ett fint sätt att ta tillvara säsongens frukt och bär. Dessutom smakar din egen sylt så mycket bättre än den du köper i butiken!

kokasylt.se


Lakritskaka

Svart som lakrits

En kladdkaka utan choklad? Smaksätt med lakrits och du har en lakritskladdkaka!

Det är alltid läge för en kladdkaka! Kanske för att det finns en kladdkaka för alla tillfällen och för alla smaker. När du provat klassiska kladdkakor och lyxiga varianter är det dags att förnya. Skaffa en burk lakritspulver och laga lakritskladdkaka. Antingen med lakrits och chokladsmak eller enbart med lakrits. Servera med vaniljglass eller grädde och du har en garanterad favoritkaka för lakritsälskaren.

 kladdkakor.se


Lingonsylt

Ett mångsidigt bär Lingonsylt passar till såväl köttbullarna som pannkakorna. En oumbärlig del i svensk matkultur helt enkelt! Plocka, koka, njut.

Chokladkakor

Tjusiga cookies Uppgradera dina chocolate chip cookies till finfika med cacao nibs och muscovadosocker!
Prenumerera direkt! Gratis!

Quesadillas

Greppvänliga tacos Visst är tacos gott men variation förnöjer - gör egna quesadillas med härligt rökig smak.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...

 Krönikor 

"Höstens alla mysböcker ger mig rysningar"

Nu är jag så där irriterad igen. På sommaren går det bra, då fokuserar förlagen som ger ut kokböcker på ämnen som "de hundra godaste gräddtårtorna" och "sill i parti och minut". Men så fort dagarna börjar bli kortare så kommer de, som höstlöv, först ett och et...

Läs vidare ...

 Bokrecensioner 

Allt annat än svenska sockerkakor

Mästerkonditorn Roy Fares följer upp sin första, och hyllade, bakbok "Sweet!" med en bok om amerikanska bakverk. Snyggt, stort och sött! Titeln "United States of Cakes" lurar mig att tro att det är en övergripande bok om am...

Läs vidare ...

Vacker kokbok för de redan frälsta

Veggivore kanske blir ett nytt ord att lägga till ordförrådet. På författarens hemsida kan man läsa följande förklaring till begreppet: Ordet ”veggi” behöver ingen vidare förklaring. Men vo...

Läs vidare ...

Högtravande, studentikost – och alldeles underbart!

Edward Bloms kokbok är, precis som titeln anger, alldeles för mycket. Jag tänker att det kanske är ett skämt – tills jag börjar läsa. Flertalet av de kokböcker som ges ut idag brukar innehålla f&o...

Läs vidare ...

Personliga intervjuer skiljer ut boken från mängden

I "Bagarnas bästa bröd och bakverk" har Åsa Swanberg och Malou Holm träffat några av Sveriges främsta bagare och konditorer. Vilka kan det vara? tänkte jag först. De kända kockarna kan man ju räkna upp...

Läs vidare ...

 Artiklar 

Ny bakbok lovar godare glutenfritt bröd

Att baka glutenfritt kan vara knepigt. Nu kommer en ny bakbok som bara handlar om glutenfritt bröd. Med hjälp av bland annat bovete, majsmjöl och nyponskalsmjöl blir de glutenfria bröden godare. Författarna använder också kall degvätska, små mängder jäst och l...

Läs vidare ...

Vegetarianer se hit – ny gedigen kokbok

Snygg som en saga tycker LitteraturMagazinets recensent Nina Fries om Bonniers vegetariska kokbok. "Den är så oerhört skön att vila ögonen på, inbunden med någon slags grov väv, i retro färgskala." Hon blir också förförd av många av rätternas namn. Vad sägs om...

Läs vidare ...