Halloncheesecake, frusen

En rosa kaka med fin smak av hallon. Botten av krispiga chokladpuffar ger den frysta kakan extra skjuts!

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

  • 3 dl chokladpuffar (chokladdoppade frukostpuffar av vete eller ris) *
  • 2 msk ljus sirap
  • 3 ägg
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl strösocker
  • 200 g färskost
  • 200 g hallon (ca 3 dl) + hallon till eventuell dekoration

Gör så här:

*Det går också fint att göra kakan med "godischokladpuffar" eller dajmkulor. Men kakan blir då ännu sötare och botten blir inte lika krispig.

Välj en form med löstagbar kant. Täck botten med chokladpuffar men spara cirka en tredjedel av puffarna. Ringla över sirapen.

Använd fyra bunkar eller skålar till fyllningen.

Mosa först hallonen i en skål tillsammans med färskosten.

Knäck äggen och separerar vitor och gulor i olika bunkar.

Vispa först äggvitan tills den är fast.

Vispa grädden i en annan bunke.

Vispa samman äggulan med sockret.

Blanda nu samman de olika ingredienserna: Blanda äggulor och socker med hallon och färskost. Rör tills det blandat. Rör sedan försiktigt ner grädden och till sist äggvitan som ska blandas så lite som möjligt för att inte luften ska försvinna från smeten.

Häll smeten i formen men spara en tredjedel.

Strö puffar längs kanten i formen.

Fyll på med resten av smeten och ställ kakan att frysa några timmar, helst över natten.

Tag fram kakan 30-60 minuter före servering och låt den tina något i kylskåp. Dekorera gärna med färska hallon!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Jan
3 augusti 2014

Ett tips kan vara att skriva att äggvitan skall vispas i porslins/glas skål.

Kommentar av Hanna
12 mars 2012

vart ska sirapen vara då??????

Kommentar av josi~
27 juli 2011

Måste man använda chokladpuffar, det går inte att använda t.ex. digestivekex som till en vanlig cheesecake?

Kommentar av agnes
25 maj 2011

låter supergott! Men i slutet när mna skille spara en tredjedel.. är det meningen att man ska hälla det över puffarna sen? för på bilden ser det ut som att puffarna är överst och inte har den där 1/3 smet över sig??

Redaktionens kommentar
Puffarna brukar flyta upp lite snyggt längs kanten om du fyller på med den sista smeten. Prova!

Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Kladdkakor

Fikadags!

Hösten är här och vi närmar oss en tid när fikat blir en viktig ljuspunkt under allt mörkare dagar. Värm upp inför höstens fikastunder med muffins!

kladdkakor.se

Långpannebröd

Bröd till maten

Ibland behövs ett riktigt snabbt och gott bröd till middagen. Kanske ett luftigt olivbröd i långpannan?

hembakatbrod.se


Vetebullar

Äppelbullar

Nybakat till helgen? Få bullar slår mjuka äppelbullar med kardemumma!

Mjukt vetebröd, smörig fyllning och en mild smak av kanel eller vanilj – det är svårt att motstå nybakade bullar. Prova att fylla vetebrödet med äpple nästa gång och du har en smak som riktigt gifter sig med de andra.
I äppelbullar med russin utgår du från hela äpplen och gör ett gott äppelhack som du fyller snäckorna med. Vill du hellre baka på äppelmos är äppelbullar gjorda som små knyten ett lätt och gott recept. Kanske på sin plats med en varning – de går åt väldigt fort…

 bakabullar.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...