Halloncheesecake, frusen

En rosa kaka med fin smak av hallon. Botten av krispiga chokladpuffar ger den frysta kakan extra skjuts!

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

  • 3 dl chokladpuffar (chokladdoppade frukostpuffar av vete eller ris) *
  • 2 msk ljus sirap
  • 3 ägg
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl strösocker
  • 200 g färskost
  • 200 g hallon (ca 3 dl) + hallon till eventuell dekoration

Gör så här:

*Det går också fint att göra kakan med "godischokladpuffar" eller dajmkulor. Men kakan blir då ännu sötare och botten blir inte lika krispig.

Välj en form med löstagbar kant. Täck botten med chokladpuffar men spara cirka en tredjedel av puffarna. Ringla över sirapen.

Använd fyra bunkar eller skålar till fyllningen.

Mosa först hallonen i en skål tillsammans med färskosten.

Knäck äggen och separerar vitor och gulor i olika bunkar.

Vispa först äggvitan tills den är fast.

Vispa grädden i en annan bunke.

Vispa samman äggulan med sockret.

Blanda nu samman de olika ingredienserna: Blanda äggulor och socker med hallon och färskost. Rör tills det blandat. Rör sedan försiktigt ner grädden och till sist äggvitan som ska blandas så lite som möjligt för att inte luften ska försvinna från smeten.

Häll smeten i formen men spara en tredjedel.

Strö puffar längs kanten i formen.

Fyll på med resten av smeten och ställ kakan att frysa några timmar, helst över natten.

Tag fram kakan 30-60 minuter före servering och låt den tina något i kylskåp. Dekorera gärna med färska hallon!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Jan
3 augusti 2014

Ett tips kan vara att skriva att äggvitan skall vispas i porslins/glas skål.

Kommentar av Hanna
12 mars 2012

vart ska sirapen vara då??????

Kommentar av josi~
27 juli 2011

Måste man använda chokladpuffar, det går inte att använda t.ex. digestivekex som till en vanlig cheesecake?

Kommentar av agnes
25 maj 2011

låter supergott! Men i slutet när mna skille spara en tredjedel.. är det meningen att man ska hälla det över puffarna sen? för på bilden ser det ut som att puffarna är överst och inte har den där 1/3 smet över sig??

Redaktionens kommentar
Puffarna brukar flyta upp lite snyggt längs kanten om du fyller på med den sista smeten. Prova!

Julkakor

Julens godaste fruktkaka med punsch och vanilj!

Vi älskar fruktkakor! Till jul är de söta kakorna sprängfyllda med syltad frukt och russin ett måste. Årets nyhet blir fruktkaka smaksatt med punsch och vanilj.

Någonting mer klassiskt till jul än fruktkakor är svårt att tänka sig. Och nästan alltid blir dessa välmatade kakor bättre i smaken om de bakas i god tid före jul och får vila svalt tills de ska serveras. Många bakar den tyska varianten, stollen som är fylld med mandel. Andra vill ha en gammaldags korintkaka där de lite syrliga korinterna sätter smaken. Vår klassiska fruktkaka med citronskal och syltad apelsinskal är perfekt till julkaffet, te eller het glögg. Nytt för den här julen är ett recept på fruktkaka med vanilj och punsch. Passar perfekt att servera i tunna skivor till glöggen en kylig vintereftermiddag. Baka den redan nu och lagra den till jul så hinner smakerna bli ännu bättre.

 julkakor.se

Naketkorn

Nordiskt ris

Ris i all ära, men naketkorn är både gott och klart annorlunda!

veganrecept.se

Scones

Ost- och olivscones

Ost- och olivscones blir en matig fika! Eller ett gott tilltugg till salladen.

scones.se


Vegetarisk mat

Alla nyanser av grönt

Det är lätt att laga grönare mat. Börja med en mustig vintergryta med bönor och rotfrukter, toppad med fetaost!

Vare sig du väljer köttfri måndag eller helvegetariskt finns massor av goda vegetariska rätter att laga. Från österländska kök kommer falafel, harira och baba ganoush som vi kommit att älska. Ugnsrätter som gratinerad squash med quornfärs eller tomatgratinerade jordärtskockor värmer och mättar.

Välj vegetariskt oftare och gör en insats för miljön samtidigt som du får nya matupplevelser!

 vegetariskarecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...