Halloncheesecake, frusen

En rosa kaka med fin smak av hallon. Botten av krispiga chokladpuffar ger den frysta kakan extra skjuts!

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

  • 3 dl chokladpuffar (chokladdoppade frukostpuffar av vete eller ris) *
  • 2 msk ljus sirap
  • 3 ägg
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl strösocker
  • 200 g färskost
  • 200 g hallon (ca 3 dl) + hallon till eventuell dekoration

Gör så här:

*Det går också fint att göra kakan med "godischokladpuffar" eller dajmkulor. Men kakan blir då ännu sötare och botten blir inte lika krispig.

Välj en form med löstagbar kant. Täck botten med chokladpuffar men spara cirka en tredjedel av puffarna. Ringla över sirapen.

Använd fyra bunkar eller skålar till fyllningen.

Mosa först hallonen i en skål tillsammans med färskosten.

Knäck äggen och separerar vitor och gulor i olika bunkar.

Vispa först äggvitan tills den är fast.

Vispa grädden i en annan bunke.

Vispa samman äggulan med sockret.

Blanda nu samman de olika ingredienserna: Blanda äggulor och socker med hallon och färskost. Rör tills det blandat. Rör sedan försiktigt ner grädden och till sist äggvitan som ska blandas så lite som möjligt för att inte luften ska försvinna från smeten.

Häll smeten i formen men spara en tredjedel.

Strö puffar längs kanten i formen.

Fyll på med resten av smeten och ställ kakan att frysa några timmar, helst över natten.

Tag fram kakan 30-60 minuter före servering och låt den tina något i kylskåp. Dekorera gärna med färska hallon!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Jan
3 augusti 2014

Ett tips kan vara att skriva att äggvitan skall vispas i porslins/glas skål.

Kommentar av Hanna
12 mars 2012

vart ska sirapen vara då??????

Kommentar av josi~
27 juli 2011

Måste man använda chokladpuffar, det går inte att använda t.ex. digestivekex som till en vanlig cheesecake?

Kommentar av agnes
25 maj 2011

låter supergott! Men i slutet när mna skille spara en tredjedel.. är det meningen att man ska hälla det över puffarna sen? för på bilden ser det ut som att puffarna är överst och inte har den där 1/3 smet över sig??

Redaktionens kommentar
Puffarna brukar flyta upp lite snyggt längs kanten om du fyller på med den sista smeten. Prova!

Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Tillbehör till grillfesten

Modiga tillbehör till grillen

Det är lätt att stirra sig blind på huvudrätten, men det är tillbehör som gör grillningen till fest! Tomatsalsa är vacker och passar till det mesta.

grillrecept.nu

Lakritskaka

Svart som lakrits

En kladdkaka utan choklad? Smaksätt med lakrits och du har en lakritskladdkaka!

kladdkakor.se


Frukostbullar

Frallor för alla

Med våren kommer ljusare morgnar. Dags att stiga upp och baka morotsbullar kanske?

De flesta blir alldeles knäsvaga av doften av nybakat. Även om man är oerfaren i köket lyckas man lätt med frukostbullar. Vissa tar mer tid, andra går snabbare att baka. Frallor är mycket enkla att baka, men det är faktiskt frukostbullar gjorda på surdeg också! Kanske är receptet på enkelt surdegsbröd något för den som inte är så varm i förklädet? En riktig klassiker är morotsbullar som blir saftiga av rivna morötter och smakar lika bra till den värmande soppa vi så väl behöver, som till frukost.

 frukostbullar.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...