Jordgubbscheesecake, frusen

Få saker passar så bra till cheesecake som jordgubbar. Kombinera med citron för en kaka utöver det vanliga.

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

  • 8 digestivekex
  • 50 g smör
  • 5 dl jordgubbar (ca 350 g, frysta går bra)
  • 4 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 400 g färskost
  • 2 msk jordgubbssylt
  • 2 dl råsocker (eller strösocker)
  • 1 citron, helst ekologisk då skalet ska användas

Gör så här:

Välj en form 24-28 cm i diameter. Gärna med löstagbar kant, men även en vanlig pajform går att använda.

Smält smöret och låt det svalna något.

Krossa kexen och blanda med smöret. Tryck ut i botten på formen.

Skär jordgubbarna i tunna skivor. (Om du använder frysta bär behöver de inte tina helt utan bara så att de går att skiva.)

Använda tre bunkar till smeten:

Knäck äggen och separera vita från gula i olika bunkar. Vispa vitan till hårt skum.

Blanda gulan med sockret och vispa slätt.

Tvätta citronen noga och riv skalet mycket fint.

Blanda samman färskost med citronrasp, jordgubbssylten och en matsked av citronsaften.

Vispa grädden i en separat bunke.

Rör nu samman färskosten, citronen och sylt, med äggulan och sockret.

Blanda försiktigt ner den vispade grädden i smeten.

Rör till sist försiktigt ner de vispade äggvitorna.

Varva smet och skivade jordgubbar i formen.

Frys formen i minst fyra timmar, gärna över natten.

Tag fram och låt tina i kylskåp cirka 45 minuter före servering.*

Dekorera gärna med färska jordgubbar vid serveringen.

* Om du fryser kakan en kortare tid än över natten behöver den troligtvis inte tina innan servering. Risken är att den blir för lös i konsistensen.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av osignerat
8 september 2013

Åhh det ser gott ut, jag ska prova den idag :)

Kommentar av Moroten
12 maj 2012

Maste man anvanda 400g farskost eller funkar det med

300g


Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Frukostbullar

Börja dagen med nybakat!

Att vakna till doften av nybakat bröd höjer humöret hos de flesta. Gör lättbakade frukostbullar som jäser över natten!

frukostbullar.se

Sockerkakor

Lättbakad sockerkaka

Ibland är det enkla det allra godaste. En lättbakad sockerkaka förgyller fikastunden i kulna januari.

sockerkakor.se


Gratängrecept

Goda gratänger värmer

Mat i ugn är bekvämt. En god gratäng sköter sig själv och mättar många!

Att låta middagen sakta koka samman i ugnen medan man själv dukar är en bra början på en god kväll. Bekvämt, tidseffektivt men framförallt gott!
Variera potatisgratängen med en god broccoligratäng och du har ett tillbehör som passar många rätter. Laga gratäng med svamp och paprika – god till fisk och vegetariska ugnsrätter. En gratäng med kyckling och chèvre är mättande och passar som huvudrätt, gärna med kokta grönsaker och en sallad. Eller gör en lyxig potatisgratäng med lax – lättlagat men riktigt gott!

 gratäng.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...