Jordgubbscheesecake, frusen

Få saker passar så bra till cheesecake som jordgubbar. Kombinera med citron för en kaka utöver det vanliga.

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

  • 8 digestivekex
  • 50 g smör
  • 5 dl jordgubbar (ca 350 g, frysta går bra)
  • 4 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 400 g färskost
  • 2 msk jordgubbssylt
  • 2 dl råsocker (eller strösocker)
  • 1 citron, helst ekologisk då skalet ska användas

Gör så här:

Välj en form 24-28 cm i diameter. Gärna med löstagbar kant, men även en vanlig pajform går att använda.

Smält smöret och låt det svalna något.

Krossa kexen och blanda med smöret. Tryck ut i botten på formen.

Skär jordgubbarna i tunna skivor. (Om du använder frysta bär behöver de inte tina helt utan bara så att de går att skiva.)

Använda tre bunkar till smeten:

Knäck äggen och separera vita från gula i olika bunkar. Vispa vitan till hårt skum.

Blanda gulan med sockret och vispa slätt.

Tvätta citronen noga och riv skalet mycket fint.

Blanda samman färskost med citronrasp, jordgubbssylten och en matsked av citronsaften.

Vispa grädden i en separat bunke.

Rör nu samman färskosten, citronen och sylt, med äggulan och sockret.

Blanda försiktigt ner den vispade grädden i smeten.

Rör till sist försiktigt ner de vispade äggvitorna.

Varva smet och skivade jordgubbar i formen.

Frys formen i minst fyra timmar, gärna över natten.

Tag fram och låt tina i kylskåp cirka 45 minuter före servering.*

Dekorera gärna med färska jordgubbar vid serveringen.

* Om du fryser kakan en kortare tid än över natten behöver den troligtvis inte tina innan servering. Risken är att den blir för lös i konsistensen.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av osignerat
8 september 2013

Åhh det ser gott ut, jag ska prova den idag :)

Kommentar av Moroten
12 maj 2012

Maste man anvanda 400g farskost eller funkar det med

300g


Julkakor

Julens godaste fruktkaka med punsch och vanilj!

Vi älskar fruktkakor! Till jul är de söta kakorna sprängfyllda med syltad frukt och russin ett måste. Årets nyhet blir fruktkaka smaksatt med punsch och vanilj.

Någonting mer klassiskt till jul än fruktkakor är svårt att tänka sig. Och nästan alltid blir dessa välmatade kakor bättre i smaken om de bakas i god tid före jul och får vila svalt tills de ska serveras. Många bakar den tyska varianten, stollen som är fylld med mandel. Andra vill ha en gammaldags korintkaka där de lite syrliga korinterna sätter smaken. Vår klassiska fruktkaka med citronskal och syltad apelsinskal är perfekt till julkaffet, te eller het glögg. Nytt för den här julen är ett recept på fruktkaka med vanilj och punsch. Passar perfekt att servera i tunna skivor till glöggen en kylig vintereftermiddag. Baka den redan nu och lagra den till jul så hinner smakerna bli ännu bättre.

 julkakor.se

Helgmenyn

Svamp gillar ost

Svamp och ost är en underskattad kombination. Prova champinjonhattar under parmesanost!

helgmenyn.se

Scones

Pizzascones

Sugen på hemlagad pizza?

Här är en snabbvariant som passar fint både till enklare huvudrätt eller i stället för en varm macka.

scones.se


Frukostbullar

Frukostbullarna som får dagen att lyfta!

Nybakat på morgonen är en skön start på dagen. Prova lättbakade rågbullar till morgonkaffet.

Frasiga frallor kan smaka fantastiskt. Men många av oss föredrar lite nyttigare frukost till vardags. Med hembakade frukostbullar kan du enkelt baka nyttigt och gott.
Välj ett enkelt recept på grahamsbullar eller havrebullar med russin så får du bullar med mycket smak. Kanske prova linfröbullar med rågmjöl? Eller morotsbullar som är mjuka och håller länge. Vill du baka nyttigt och lättbakat kan du prova vårt nya recept på klassiska rågbullar. Perfekta med ost till morgonkaffet!
God morgon!

 frukostbullar.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...