Jordgubbscheesecake, frusen

Få saker passar så bra till cheesecake som jordgubbar. Kombinera med citron för en kaka utöver det vanliga.

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

  • 8 digestivekex
  • 50 g smör
  • 5 dl jordgubbar (ca 350 g, frysta går bra)
  • 4 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 400 g färskost
  • 2 msk jordgubbssylt
  • 2 dl råsocker (eller strösocker)
  • 1 citron, helst ekologisk då skalet ska användas

Gör så här:

Välj en form 24-28 cm i diameter. Gärna med löstagbar kant, men även en vanlig pajform går att använda.

Smält smöret och låt det svalna något.

Krossa kexen och blanda med smöret. Tryck ut i botten på formen.

Skär jordgubbarna i tunna skivor. (Om du använder frysta bär behöver de inte tina helt utan bara så att de går att skiva.)

Använda tre bunkar till smeten:

Knäck äggen och separera vita från gula i olika bunkar. Vispa vitan till hårt skum.

Blanda gulan med sockret och vispa slätt.

Tvätta citronen noga och riv skalet mycket fint.

Blanda samman färskost med citronrasp, jordgubbssylten och en matsked av citronsaften.

Vispa grädden i en separat bunke.

Rör nu samman färskosten, citronen och sylt, med äggulan och sockret.

Blanda försiktigt ner den vispade grädden i smeten.

Rör till sist försiktigt ner de vispade äggvitorna.

Varva smet och skivade jordgubbar i formen.

Frys formen i minst fyra timmar, gärna över natten.

Tag fram och låt tina i kylskåp cirka 45 minuter före servering.*

Dekorera gärna med färska jordgubbar vid serveringen.

* Om du fryser kakan en kortare tid än över natten behöver den troligtvis inte tina innan servering. Risken är att den blir för lös i konsistensen.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av osignerat
8 september 2013

Åhh det ser gott ut, jag ska prova den idag :)

Kommentar av Moroten
12 maj 2012

Maste man anvanda 400g farskost eller funkar det med

300g


Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Höstlov

Baka på höstlovet

Höstlovet blåser in över oss. Kura inne och baka! Ögongodis är en Halloween-vänlig variant av chokladbollar som passar bra att baka tillsammans.

halloweenrecept.se

Röda, svarta och vita vinbär

Semestertid med vinbärsplockning

Svarta och röda vinbär skiljer sig distinkt åt när det gäller smak, men båda blir goda i vinbärskakor - eller till sylt förstås!

smakakor.se


Påskgodis

Påskens bästa godis

Till påsk får vi släppa loss gottegrisen inom oss. Gör det med stil och laga syrlig citronfudge!

Skärtorsdagens påskkärringar och själva påskaftons äggjakt - det finns verkligen tillfällen för att njuta av sötsaker till påsk. Eget påskgodis lagar du enkelt hemma! Gör vit chokladtryffel som får stuns av lime eller rulla små chokladbollar med nötter och frukt till de vuxna. Marsipan går alltid hem, gärna i form av påskägg smaksatta med arrak.

Det är tid för en riktigt god påsk!

 påskgodisrecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...